Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki (najlepiej krupczatki),
1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej,
1 żółtko,
2 łyżki Cukru Pudru marki Srebrna Łyżeczka,
ewentualnie odrobina wody.
Masa:
3 całe jajka,
2 żółtka,
3/4 szklanki Cukru Pudru marki Srebrna Łyżeczka,
1/2 szklanki śmietany,
1/2 szklanki soku z cytryny,
2 łyżki utartej skórki cytryny,
2 cytryny,
2/3 szklanki Cukru Białego marki Srebrna Łyżeczka.
Sposób przyrządzania:
Ciasto: składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię aluminiową, włożyć na 20-30 minut do lodówki. Wyjąc ciasto z lodówki. Wyłożyć dno i wylepić brzegi wysmarowanej uprzednio masłem kwadratowej formy. Warstwa powinna być cienka ok. około 5 mm. Spód ciasta upiec w rozgrzanym do temperatury 180-2000C piekarniku przez około 15 minut. Gdy ciasto nabierze złocistej barwy, wyjąć i ostudzić.
Masa cytrynowa: jajka i żółtka ubić z Cukrem Pudrem marki Srebrna Łyżeczka, dodać ½ szkl. śmietany, sok i skórkę z cytryny, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę wylać na upieczony i wystudzony spód. Całość upiec, aż masa się zetnie przez ok. 40 minut w temperaturze 150 st. C. Ciasto wyjąć z formy jak ostygnie.
Cytryny dokładnie umyć, skórkę pokroić w cieniutkie paseczki lub ozdobne kształty. Cukier Puder marki Srebrna Łyżeczka i 1/2-2/3 szklanki wody zagotować na wolnym ogniu. Gdy się cukier rozpuści, włożyć paseczki cytryny i gotować około 40 minut. Cytryny wykładamy na mazurek bezpośrednio przed podaniem.
Autor: Srebrna Łyżeczka