Mazurek marcepanowo-śliwkowy - przepis

Marcepan możesz kupić w sklepie, albo zrobić sama. To naprawdę proste!
/ 06.02.2013 12:55

Przygotowanie 40 min
Pieczenie 12 min
Porcja 590 kcal

Składniki na 6 porcji:

Ciasto:

  • 20 dag marcepanu
  • 5 dag masła
  • 4 pełne łyżki mąki
  • 2 jajka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • słoik powideł śliwkowych (ok. 30 dag)

Masa:
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 30 dag czekolady

Dekoracja:
  • opak. białej polewy czekoladowej
  • 10 dag płatków migdałowych

Sposób wykonania:

1. Na ciasto: utrzyj masło na puch. Miksując, dodaj pokrojony na kawałki marcepan. Dobrze utrzyj. Następnie wbij jajka, wsyp mąkę i skórkę pomarańczową. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem na prostokąt o bokach 27 x 22 cm. Piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Upieczone ciasto przekrój na pół wzdłuż dłuższego boku.

2. Oba blaty posmaruj powidłami, jeden posyp płatkami migdałowymi. Przykryj drugim blatem (posmarowaną stroną). Dociśnij. Czekoladę połam, rozpuść na parze. Masło utrzyj z cukrem. Miksując, dodaj czekoladę. Masę przełóż do szprycy, wyciśnij na cieście, tworząc ładny rancik. W środku wokół rantu wysyp płatki migdałowe. Udekoruj białą polewą.

Jeśli nie chcesz szukać w sklepach marcepanu, zrób go sama: 10 dag  blanszowanych migdałów zmiel w malakserze lub młynku do kawy, a następnie utrzyj na gładką masę z 10 dag cukru pudru i 3 łyżkami soku z cytryny lub 3 łyżkami rumu.

Wielkanocne przepisy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA