Makowiec zawijany przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego, krucho-drożdżowego lub biszkoptowego to tradycyjny wypiek, który pojawia się na świątecznym stole. Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny. Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji!
Makowiec zawijany z jabłkami
Oto składniki na makowiec z jabłkami:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 4 żółtka
- pół kostki masła
- szczypta soli
- 30 g drożdży
- 100 ml mleka
- 2 średnie jabłka
- domowa masa makowa lub z puszki
Jak zrobić makowiec z jabłkami?
- Mąkę pszenną przesiej dokładnie i połącz z posiekanym masłem. Ubij żółtka z cukrem i dodaj do masy.
- W międzyczasie wykonaj zaczyn z drożdży, ciepłego mleka oraz odrobiny cukru. Odstaw na 15 minut.
- Następnie przełóż do masy i dokładnie wyrób z masłem. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie posiekaj drobno jabłka i duś pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj do gotowej masy makowej.
- Rozwałkowuj masę i przełóż masę makową z jabłkami.
- Zawiń ciasno i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruj rozkłóconym jajkiem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Co zrobić, aby nie pękał?
W zależności od przygotowywanego ciasta na makowiec zawijany, należy pamiętać o kilku zasadach, aby uniknąć ryzyka pęknięcia. W przypadku, gdy pracujemy z ciastem drożdżowym:
- należy przygotować papier do pieczenia i ułożyć go do pod makowcem i dokładnie zawinąć tak, aby przylegał do ciasta
- przez zawinięciem ważne jest, aby pozwolić na wyrośnięcie - przynajmniej pół godziny do zwiększenia objętości
- jeżeli farsz jest gruby, nabity - odpowiednio owijamy wierzch, aby cała powierzchnia był dokładnie osłonięta
- możemy posmarować rozbitym jajkiem, które dodatkowo nada złotego koloru i wspomoże w utrzymaniu ciasta w całości
Makowiec na biszkopcie (rolada)
Oto składniki na makowiec na biszkopcie:
- 5 jaj
- szklanka mąki
- szczypta soli
- ¼ szklanki cukru
- gotowa masa makowa z puszki lub domowa
Jak zrobić makowiec na biszkopcie?
- Białka jaj ubij na sztywno z solą przez około 8 minut. Następnie kolejno dodaj żółtka.
- Dosyp przesianą mąkę z cukrem partiami. Tak przygotowaną masę przelej na blachę i piecz przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza.
- Jeszcze gorący płat ciasta biszkoptowego przełóż masą makową i dokładnie zawiń, gdy rolada jest jeszcze ciepła.
- Zawiń w wilgotną ściereczkę i odłóż do lodówki na 2-3 godziny.
Makowiec zawijany z gotowej masy z puszki
Oto składniki na makowiec zawijany z gotowej masy z puszki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 żółtka
- łyżka oleju słonecznikowego
- szczypta soli
- 30 g drożdży
- 100 ml mleka
- domowa masa makowa lub z puszki
Jak zrobić makowiec zawijany z gotowej masy z puszki?
- Mąkę pszenną przesiej dokładnie i połącz z posiekanym masłem. Ubij żółtka z cukrem i dodaj do masy.
- W międzyczasie wykonaj zaczyn z drożdży, ciepłego mleka oraz odrobiny cukru. Odstaw na 15 minut.
- Następnie przełóż do masy i dokładnie wyrób podlewając olejem. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Dodaj do gotowej masy makowej. Rozwałkuj i przełóż masę makową. Zawiń ciasno i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonałe ciasto drożdżowe! Poznaj bazowy przepis! Sprawdź nasze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie! Ogromny wybór!