Makowiec zwijany Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Jak zrobić makowiec zawijany tak, aby nie pękał ( drożdżowy lub biszkoptowy)?

Makowiec zawijany to obowiązkowe ciasto, które pojawia się na świątecznym stole – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 20.05.2019 15:37
Makowiec zwijany Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Makowiec zawijany przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego, krucho-drożdżowego lub biszkoptowego to tradycyjny wypiek, który pojawia się na świątecznym stole. Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny. Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji!

Makowiec zawijany z jabłkami

Oto składniki na makowiec z jabłkami:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 2 średnie jabłka
  • domowa masa makowa lub z puszki

Jak zrobić makowiec z jabłkami?

  1. Mąkę pszenną przesiej dokładnie i połącz z posiekanym masłem. Ubij żółtka z cukrem i dodaj do masy.
  2. W międzyczasie wykonaj zaczyn z drożdży, ciepłego mleka oraz odrobiny cukru. Odstaw na 15 minut.
  3. Następnie przełóż do masy i dokładnie wyrób z masłem. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Następnie posiekaj drobno jabłka i duś pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj do gotowej masy makowej.
  5. Rozwałkowuj masę i przełóż masę makową z jabłkami.
  6. Zawiń ciasno i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruj rozkłóconym jajkiem.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Co zrobić, aby nie pękał?

W zależności od przygotowywanego ciasta na makowiec zawijany, należy pamiętać o kilku zasadach, aby uniknąć ryzyka pęknięcia. W przypadku, gdy pracujemy z ciastem drożdżowym:

  • należy przygotować papier do pieczenia i ułożyć go do pod makowcem i dokładnie zawinąć tak, aby przylegał do ciasta
  • przez zawinięciem ważne jest, aby pozwolić na wyrośnięcie - przynajmniej pół godziny do zwiększenia objętości
  • jeżeli farsz jest gruby, nabity - odpowiednio owijamy wierzch, aby cała powierzchnia był dokładnie osłonięta
  • możemy posmarować rozbitym jajkiem, które dodatkowo nada złotego koloru i wspomoże w utrzymaniu ciasta w całości

Makowiec na biszkopcie (rolada)

Oto składniki na makowiec na biszkopcie:

  • 5 jaj
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki cukru
  • gotowa masa makowa z puszki lub domowa

Jak zrobić makowiec na biszkopcie?

  1. Białka jaj ubij na sztywno z solą przez około 8 minut. Następnie kolejno dodaj żółtka.
  2. Dosyp przesianą mąkę z cukrem partiami. Tak przygotowaną masę przelej na blachę i piecz przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza.
  3. Jeszcze gorący płat ciasta biszkoptowego przełóż masą makową i dokładnie zawiń, gdy rolada jest jeszcze ciepła.
  4. Zawiń w wilgotną ściereczkę i odłóż do lodówki na 2-3 godziny.

Makowiec zawijany z gotowej masy z puszki

Oto składniki na makowiec zawijany z gotowej masy z puszki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • domowa masa makowa lub z puszki

Jak zrobić makowiec zawijany z gotowej masy z puszki?

  1. Mąkę pszenną przesiej dokładnie i połącz z posiekanym masłem. Ubij żółtka z cukrem i dodaj do masy.
  2. W międzyczasie wykonaj zaczyn z drożdży, ciepłego mleka oraz odrobiny cukru. Odstaw na 15 minut.
  3. Następnie przełóż do masy i dokładnie wyrób podlewając olejem. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Dodaj do gotowej masy makowej. Rozwałkuj i przełóż masę makową. Zawiń ciasno i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Smaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonałe ciasto drożdżowe! Poznaj bazowy przepis! Sprawdź nasze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie! Ogromny wybór!