Lukier z cukru trzcinowego - przepis

Jeśli unikasz białego cukru - do przygotowania lukru wybierz cukier trzcinowy. Polecamy banalnie prosty przepis na lukier z cukru trzcinowego.
/ 10.12.2013 12:06

Babeczka

Przygotuj:

  • 200 g cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżki wrzącej wody

Sposób wykonania:

Odmierz 200 g cukru pudru trzcinowego i wsyp do miseczki. Następnie, dodaj wodę i mieszaj. Wodę należy dodawać stopniowo, łatwiej wtedy kontrolować gęstość lukru. Im bardziej gorąca woda, tym szybciej kryształki cukru rozpuszczą się, a lukier będzie gładszy. Jeśli twój lukier jest za rzadki, dodaj trochę cukru pudru trzcinowego i ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj łyżeczkę wody. Gdy lukier będzie gotowy, polej nim swoje wypieki i pozostaw do zastygnięcia. Po 10 minutach uczta dla podniebienia jest już gotowa.

Zobacz także: Jak zrobić lukier?

Źródło: Materiały prasowe Quality Public Relations/bj

Redakcja poleca

REKLAMA