Kuchnia angielska: Lemon curd

Lemon curd, występujący także pod nazwą Lemon cheese to tradycyjny deser angielski – cytrynowy krem, który używa się z reguły jako farsz do domowych ciast czy zamiast marmolady smaruje się nim chleb tostowy, używa jako dodatek do waniliowych czy cytrynowych muffinek, chleba, bułeczek itp.
/ 26.10.2009 11:41
Lemon curd, występujący także pod nazwą Lemon cheese to tradycyjny deser angielski – cytrynowy krem, który używa się z reguły jako farsz do domowych ciast czy zamiast marmolady smaruje się nim chleb tostowy, używa jako dodatek do waniliowych czy cytrynowych muffinek, chleba, bułeczek itp.

To nieodzowny dodatek do tradycyjnych, angielskich popołudniowych herbatek.
Lemon curd przygotowuje się w niewielkich ilościach, bowiem ze względu na zawartość surowych jajek nie można go zbyt długo przechowywać. To jeden z tych deserów, który należy skonsumować zaraz po jego przygotowaniu, co niewątpliwie ma swoje zalety, o czym mogą z pewnością zapewnić jego smakosze.

Kuchnia angielska: Lemon curd

Głównymi składnikami tego cytrynowego deseru są: jajka, cukier, masło i cytryny. Deser jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Gorąco zachęcam do jego wypróbowania i skosztowania np. posmarowanego nim biszkopta lub piaskowej babki w chłodne, jesienne popołudnia z gorącą herbatą z cytryną.

Składniki:
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (maizeny),
  • 200 g cukru,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 3 cytryny (starta skórka i sok),
  • 3 całe jajka,
  • 2 żółtka.
Wykonanie:
W garnuszku, na wolnym ogniu stopić masło z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać zmiksowane 3 jajka i 2 żółtka, startą skórkę z trzech cytryn, przefiltrowany sok z cytryn, mączkę kukurydzianą i delikatnie mieszać na bardzo wolnym ogniu. Uwaga – krem nie może się zagotować.
Gotować, aż do momentu gdy krem zacznie się zagęszczać. Aby sprawdzić, czy krem jest gotowy wystarczy zanurzyć w nim drewnianą łyżkę – gdy nie będzie po niej spływał oznacza, że możemy zakończyć gotowanie.
Na koniec przecedzamy krem przez sitko, aby wyeliminować z niego grudki i skórkę z cytryny.

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA