To nieodzowny dodatek do tradycyjnych, angielskich popołudniowych herbatek.
Lemon curd przygotowuje się w niewielkich ilościach, bowiem ze względu na zawartość surowych jajek nie można go zbyt długo przechowywać. To jeden z tych deserów, który należy skonsumować zaraz po jego przygotowaniu, co niewątpliwie ma swoje zalety, o czym mogą z pewnością zapewnić jego smakosze.
Głównymi składnikami tego cytrynowego deseru są: jajka, cukier, masło i cytryny. Deser jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Gorąco zachęcam do jego wypróbowania i skosztowania np. posmarowanego nim biszkopta lub piaskowej babki w chłodne, jesienne popołudnia z gorącą herbatą z cytryną.
Składniki:
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (maizeny),
- 200 g cukru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 3 cytryny (starta skórka i sok),
- 3 całe jajka,
- 2 żółtka.
W garnuszku, na wolnym ogniu stopić masło z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać zmiksowane 3 jajka i 2 żółtka, startą skórkę z trzech cytryn, przefiltrowany sok z cytryn, mączkę kukurydzianą i delikatnie mieszać na bardzo wolnym ogniu. Uwaga – krem nie może się zagotować.
Gotować, aż do momentu gdy krem zacznie się zagęszczać. Aby sprawdzić, czy krem jest gotowy wystarczy zanurzyć w nim drewnianą łyżkę – gdy nie będzie po niej spływał oznacza, że możemy zakończyć gotowanie.
Na koniec przecedzamy krem przez sitko, aby wyeliminować z niego grudki i skórkę z cytryny.
Anna Łyczko Borghi