Kopczyk brzoskwiniowo - czekoladowy: przepis

Ciasto czekoladowo brzoskwiniowe fot. Adobe Stock
Ciasto będzie lepsze, jeśli placki nasączysz sokiem pomarańczowym lub likierem czekoladowym!
/ 12.07.2018 20:03
Ciasto czekoladowo brzoskwiniowe fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 1,5 godz.

Składniki na 6–8 porcji:

Na ciasto:

- 3 duże jajka
- 3 pełne łyżki cukru
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę:

- 25 dag sera białego mielonego
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 7 łyżeczek wody

Do dekoracji:
- 2 owoce granatu

Sposób wykonania:

1. Żółtka i cukier zmiksuj. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą żółtkową. Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

2. Ciasto przełóż do żaroodpornej średniej miski wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piecz w temp. 180 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka).

3. Ciasto wyjmij z foremki, ostudź. Wyrównaj podstawę. Przekrój na 4–5 placków.

4. Żelatynę namocz i rozpuść na parze. Brzoskwinie rozgnieć widelcem, wymieszaj z cukrem pudrem i serem. Do żelatyny dodawaj po łyżce masy serowej. Gdy krem zacznie lekko gęstnieć, przełóż nim blaty i polej kopczyk.  Posyp okruszkami ciasta. Wstaw do lodówki na godzinę. Wierzch obsyp pesteczkami granatu.

Pyszne ciasta - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA