Przygotowanie: 1,5 godz.
Składniki na 6–8 porcji:
Na ciasto:
- 3 duże jajka
- 3 pełne łyżki cukru
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę:
- 25 dag sera białego mielonego
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 7 łyżeczek wody
Do dekoracji:
- 2 owoce granatu
Sposób wykonania:
1. Żółtka i cukier zmiksuj. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą żółtkową. Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
2. Ciasto przełóż do żaroodpornej średniej miski wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piecz w temp. 180 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka).
3. Ciasto wyjmij z foremki, ostudź. Wyrównaj podstawę. Przekrój na 4–5 placków.
4. Żelatynę namocz i rozpuść na parze. Brzoskwinie rozgnieć widelcem, wymieszaj z cukrem pudrem i serem. Do żelatyny dodawaj po łyżce masy serowej. Gdy krem zacznie lekko gęstnieć, przełóż nim blaty i polej kopczyk. Posyp okruszkami ciasta. Wstaw do lodówki na godzinę. Wierzch obsyp pesteczkami granatu.