Przygotowanie 45 min
Pieczenie 25 min
Porcja 370 kcal
Przepis na 10 porcji:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka mąki
- 1/4 szklanki soku ananasowego
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- szklanka śmietany kremówki
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1/2 opakowania wiórków kokosowych (5 dag)
- 3 łyżki likieru kokosowego
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki soku z ananasa
- puszka brzoskwiń
- łyżeczka żelatyny
- kilka ciasteczek kokosowych
Sposób wykonania:
1. Jajka utrzyj z cukrem, dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlej sok oraz olej. Wymieszaj. Wylej do foremki 25 x 19 cm,
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piecz 25 minut w temp. 190 st. na mocno złoty kolor. Lekko ostudź na kratce.
2. Śmietanę ubij na sztywno. Czekoladę połam, rozpuść na parze, ostudź. Jeszcze płynną dodaj do śmietany, wymieszaj. Dosyp wiórki kokosowe, wlej likier kokosowy.
3. Chłodne ciasto nasącz sokiem ananasowym, posmaruj kremem kokosowym.
4. Brzoskwinie osącz, pokrój na ćwiartki, ułóż na kremie. Żelatynę namocz w 3/4 szklanki zalewy z brzoskwiń. Rozpuść na parze. Gęstniejącą galaretką kilkakrotnie posmaruj owoce. Przed podaniem ciasto udekoruj ciasteczkami kokosowymi.
Pyszne ciasta i desery - forum >>
Placek kokosowy z brzoskwiniami
Puszyste ciasto z pysznym kremem i owocami