Gofry przygotowujemy na bazie kilku podstawowych składników, które są łatwo dostępne w każdym domu. Wystarczy mąka pszenna lub pełnoziarnista, jajka, mleko lub napój sojowy oraz masło. Kluczem do zrobienia chrupiących gofrów jest dobrze rozgrzana gofrownica o większej mocy. Należy odpowiednio nasmarować ją olejem roślinnym.
Jak zrobić chrupiące gofry?
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 kostki masła
- 2 jajka
- szklanka mleka
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na gęstą i sztywną masę z cukrem. Wystarczy odrobina soli, aby piana była lśniąca. Mąkę przesiewamy i powoli dodajemy do gotowych białek. Stopniowo wkomponowujemy żółtka. Na koniec dolewamy roztopione masło. Całość delikatnie mieszamy i porcjami smażymy na dobrze rozgrzanej gofrownicy. Podczas pieczenia wystarczy lekko posmarować je masłem lub syropem klonowym, aby stały się bardziej chrupiące.
Jak zrobić gofry bez mleka?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1,5 szklanki napoju sojowego lub kokosowego
- łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Ubijamy białka z cukrem na gęstą i sztywną masę. Żółtka stopniowo dolewamy razem z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dolewamy napój roślinny - kokosowy, migdałowy lub sojowy. na koniec miksujemy z olejem kokosowym. Smażymy na rozgrzanej gofrownicy przez około 5 minut do zarumienienia.
Zobacz też:
5 ważnych powodów, dlaczego twoje gofry nie są chrupiące! Sprawdź, co robisz źle! Do tej pory jadłaś gofry tylko na słodko? Zmień to i przyrządź również na słono!