Jak zrobić gofry?

Zobacz, jak przygotować najlepsze chrupiące gofry! Wypróbuj również gofry belgijskie!
Sylwia Kazimierczuk / 23.05.2018 15:40

Gofry przygotowujemy na bazie kilku podstawowych składników, które są łatwo dostępne w każdym domu. Wystarczy mąka pszenna lub pełnoziarnista, jajka, mleko lub napój sojowy oraz masło. Kluczem do zrobienia chrupiących gofrów jest dobrze rozgrzana gofrownica o większej mocy. Należy odpowiednio nasmarować ją olejem roślinnym.

Jak zrobić chrupiące gofry?

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki masła
  • 2 jajka
  • szklanka mleka

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na gęstą i sztywną masę z cukrem. Wystarczy odrobina soli, aby piana była lśniąca. Mąkę przesiewamy i powoli dodajemy do gotowych białek. Stopniowo wkomponowujemy żółtka. Na koniec dolewamy roztopione masło. Całość delikatnie mieszamy i porcjami smażymy na dobrze rozgrzanej gofrownicy. Podczas pieczenia wystarczy lekko posmarować je masłem lub syropem klonowym, aby stały się bardziej chrupiące.

Jak zrobić gofry bez mleka?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki napoju sojowego lub kokosowego
  • łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Ubijamy białka z cukrem na gęstą i sztywną masę. Żółtka stopniowo dolewamy razem z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dolewamy napój roślinny - kokosowy, migdałowy lub sojowy. na koniec miksujemy z olejem kokosowym. Smażymy na rozgrzanej gofrownicy przez około 5 minut do zarumienienia.

Zobacz też:
5 ważnych powodów, dlaczego twoje gofry nie są chrupiące! Sprawdź, co robisz źle! Do tej pory jadłaś gofry tylko na słodko? Zmień to i przyrządź również na słono!
 

Tagi: gofry, deser