Składniki:
- 3 duże jabłka
- 5 łyżek rodzynek
- 5 dag masła
- sok z całej pomarańczy, dodatkowo 2 łyżeczki
- 3 białka
- szklanka cukru, dodatkowo 3 łyżki
- 5 dag płatków migdałowych
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na jabłka z bezą!
- Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne.
- Na patelni roztop masło, włóż jabłka.
- Po minucie wsyp 3 łyżki cukru i smaż jabłka około 3 minut, mieszając.
- Następnie dołóż rodzynki, wlej sok z całej pomarańczy, oprósz cynamonem.
- Duś jeszcze chwilę, aż sok odparuje, a jabłka zachowają jędrność.
- Przełóż do żaroodpornej formy.
- Białka ubij na pianę.
- Cały czas ubijając, wsyp szklankę cukru.
- Gdy cukier się rozpuści, wlej dodatkowy sok z pomarańczy.
- Do sztywnej piany dodaj płatki migdałowe, jedną łyżkę odłóż.
- Pianą przykryj jabłka, posyp odłożonymi migdałami i piecz 30 min w temp. 180 st.