Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 25 dag mąki
- 2 dag drożdży świeżych
- 7,5 dag masła
- szczypta soli
- jajko i żółtko
- kolorowe posypki i gotowy lukier
Przygotowanie:
Zobacz przepis na donuty!
- Pokruszone drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i mąki, wlej tyle letniego mleka, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mleko podgrzej w rondlu, dodaj cukier, cukier wanilinowy sól i masło. Wystudź.
- W misce wymieszaj: mąkę, sól, jajko, żółtko i rozczyn.
- Dodaj rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
- Formę do donutów wysmaruj olejem lub masłem i oprósz mąką. Napełnij ciastem.
- Odstaw ponownie do wyrośnięcia na mniej więcej 10 minut.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Ozdób lukrem i posypkami według uznania.