Jak zrobić kruche babeczki z lodami i chrupkami?

Babeczki czekoladowe fot. Adobe Stock
Możesz upiec samemu lub skorzystać z gotowych babeczek
/ 06.08.2018 14:30
Babeczki czekoladowe fot. Adobe Stock

Składniki na 16 porcji:
Na ciasto:

- 30 dag mąki
- 20 dag masła 
- 10 dag cukru pudru
- szczypta soli


Na nadzienie:
- 250 ml lodów śmietankowych lub waniliowych
- 150 ml śmietanki kremówki
- cukier wanilinowy
- kolorowe chrupki lub posypka do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Schłodzone masło posiekaj z mąką i cukrem. Dodaj sól, zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię, schłodź w lodówce (ok. pół godziny)
2. Ciasto rozwałkuj, wylep nim karbowane foremki. Piecz ok. 15 min w 200 st. C. Babeczki ostudź, wyjmij z foremek.


3. Mocno schłodzoną kremówkę ubij z cukrem wanilinowym. Babeczki napełnij lodami, śmietaną i ozdób. 

Redakcja poleca

REKLAMA