Babeczki z nadzieniem jabłkowym - przepis

Babeczki z jabłkami fot. Adobe Stock
Ciepłe babeczki doskonale smakują podane z lodami śmietankowymi!
/ 24.07.2018 12:50
Babeczki z jabłkami fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 25 min

Składniki na 12–14 sztuk:

- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 3–4 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli

Na nadzienie:

- 1 kg kwaśnych jabłek
- 4–5 łyżek tartej bułki albo pokruszonych biszkoptów
- 5–6 łyżek cukru
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki rumu
- 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rodzynek

Dodatki: 

- tłuszcz do foremek
- bita śmietana do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiej z solą, posiekaj z masłem. Dodaj cukier puder, żółtka i śmietanę. Składniki posiekaj nożem, a gdy się połączą zagnieć szybko ciasto.

2Rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 3 mm. Przykryj nim ustawione ciasno obok siebie natłuszczone foremki. Odetnij ciasto od brzegów foremek, przetaczając po nich wałkiem. Foremki wylep ciastem.

3 Jabłka obierz, zetrzyj na grubej tarce i odciśnij sok. Skrop sokiem cytrynowym. Wymieszaj z tartą bułką, cukrem, skórką cytrynową, skórką pomarańczową oraz rodzynkami namoczonymi w rumie. Masę jabłkową powkładaj do babeczek.

4 Resztki ciasta zagnieć i rozwałkuj. Rozwałkowany placek potnij na paseczki i ułóż z nich na wierzchu babeczek kratkę. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz na rumiano 15–20 minut. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i ewentualnie dowolnymi owocami.

Smakowite desery - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA