Czekolada i migdały to składniki combru.

Comber

Wytrawny smak i wyjątkowy aromat, połączenie czekolady, migdałów i rumu… Comber – ciasto, którego nie możesz nie spróbować.
/ 18.12.2009 14:28
Czekolada i migdały to składniki combru.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować następujące składniki:

  • 20 dkg gorzkiej czekolady,
  • 20 dkg margaryny,
  • 20 dkg cukru pudru,
  • 15 dkg migdałów,
  • 2 łyżki stołowe kakao,
  • 6 jaj,
  • proszek do pieczenia,
  • szczyptę soli,
  • 50 ml rumu.

Zobacz także: Bożonarodzeniowe wino grzane

Jak zrobić comber

1. Migdały zalewamy wrzącą wodą i czekamy do ostygnięcia;

2. Obieramy migdały z łupinek;

3. Kilkanaście z nich odkładamy do dekoracji;

4. Pozostałe osuszamy na gorącej patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu i wody);

5. Migdały mielimy;

6. Podgrzewamy piekarnik do 170 stopni C;

7. Oddzielamy żółtka od białek (żółtek nie mieszamy ze sobą);

8. Do niewielkiego garnka wsypujemy czekoladę i dodajemy margarynę i podgrzewamy na niewielkim ogniu ciągle mieszając;

9. Po uzyskaniu jednolitej masy zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski;

10. Ucierając gorącą masę dodajemy po jednym żółtku;

11. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę;

12. Ciągle ubijając dodajemy cukier tak długo aż piana będzie sztywna;

13. Kakao i proszek do pieczenia dodajemy do mąki;

14. Mieszankę tę wsypujemy do masy z czekolady i żółtek;

15. Dodajemy rum i mieszamy;

16. Na koniec dodajemy pianę oraz migdały i delikatnie, ale dokładnie mieszamy;

17. Smarujemy wąską, podłużną foremkę margaryną i posypujemy niewielką ilością mąki;

18. Wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika;

19. Gdy ciasto wyrośnie możemy zwiększyć temperaturę do 180 stopni C;

20. Ciasto pieczemy ok. 40 minut;

21. Do rondelka dodajemy 50 g czekolady, łyżkę cukru i 2-3 łyżki wody;

22. Migdały przeznaczone do dekoracji kroimy na kawałki;

23. Czekamy aż czekolada wystygnie i polewamy nią ciasto;

24. Posypujemy migdałami.

Polecamy: Pierniczki na choinkę