Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować następujące składniki:
- 20 dkg gorzkiej czekolady,
- 20 dkg margaryny,
- 20 dkg cukru pudru,
- 15 dkg migdałów,
- 2 łyżki stołowe kakao,
- 6 jaj,
- proszek do pieczenia,
- szczyptę soli,
- 50 ml rumu.
Zobacz także: Bożonarodzeniowe wino grzane
Jak zrobić comber
1. Migdały zalewamy wrzącą wodą i czekamy do ostygnięcia;
2. Obieramy migdały z łupinek;
3. Kilkanaście z nich odkładamy do dekoracji;
4. Pozostałe osuszamy na gorącej patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu i wody);
5. Migdały mielimy;
6. Podgrzewamy piekarnik do 170 stopni C;
7. Oddzielamy żółtka od białek (żółtek nie mieszamy ze sobą);
8. Do niewielkiego garnka wsypujemy czekoladę i dodajemy margarynę i podgrzewamy na niewielkim ogniu ciągle mieszając;
9. Po uzyskaniu jednolitej masy zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski;
10. Ucierając gorącą masę dodajemy po jednym żółtku;
11. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę;
12. Ciągle ubijając dodajemy cukier tak długo aż piana będzie sztywna;
13. Kakao i proszek do pieczenia dodajemy do mąki;
14. Mieszankę tę wsypujemy do masy z czekolady i żółtek;
15. Dodajemy rum i mieszamy;
16. Na koniec dodajemy pianę oraz migdały i delikatnie, ale dokładnie mieszamy;
17. Smarujemy wąską, podłużną foremkę margaryną i posypujemy niewielką ilością mąki;
18. Wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika;
19. Gdy ciasto wyrośnie możemy zwiększyć temperaturę do 180 stopni C;
20. Ciasto pieczemy ok. 40 minut;
21. Do rondelka dodajemy 50 g czekolady, łyżkę cukru i 2-3 łyżki wody;
22. Migdały przeznaczone do dekoracji kroimy na kawałki;
23. Czekamy aż czekolada wystygnie i polewamy nią ciasto;
24. Posypujemy migdałami.
Polecamy: Pierniczki na choinkę