Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag margaryny
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru
- 6 jajek
- łyżka proszku do pieczenia
- 30 dag gotowej masy makowej
- 10 dag skórki pomarańczowej
- 5 dag rodzynek
- 1/2 szklanki mleka
- cukier wanilinowy
- gotowy lukier lub polewa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto makowe!
- Miękką margarynę utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Do masy margarynowej dodaj (ciągle ucierając) jajka.
- Następnie dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
- Na koniec dodaj masę makową, rodzynki i połowę skórki pomarańczowej.
- Formę z kominem o średnicy 24 cm posmaruj margaryną i wysyp tartą bułką, wypełnij ciastem.
- Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.