Liczba porcji: 12
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 6 białek
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki
Krem:
- 400 g gęstego mleka kokosowego
- ok. 15 dag gęstego serka kanapkowego (np. philadelphia)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 10 dag wiórków kokosowych
- 3 łyżki likieru kokosowego
- 1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić ciasto kokosowe na biszkopcie!
- Białka ubij na sztywno.
- Ubijając na małych obrotach, wsyp cukier i cukier waniliowy.
- Po 30 sekundach przesiej do piany mąkę.
- Delikatnie wymieszaj łyżką.
- Foremkę o boku 20 cm nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż ciasto.
- Piecz około 30 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Ostudź.
- Za pomocą trzepaczki rózgowej połącz mleko z serkiem, cukrem pudrem i likierem.
- Żelatynę namocz w wodzie i rozpuść na parze.
- Gdy przestygnie, połącz z 3 łyżkami masy.
- Dodaj do reszty masy. Wsyp wiórki.
- Krem kokosowy wstaw do lodówki na kilka minut.
- Gęstniejący rozłóż na cieście, posyp wiórkami i znów wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Przed podaniem pokrój na kawałki.