Inne powszechne nietolerancje pokarmowe to te, które nie tolerują tak dziś powszechnych w produktach żywnościowych dodatków chemicznych czyli konserwantów czy wspomagaczy smaku.
Także osoby chore na celiakię czyli nie tolerujące glutenu występującego w zbożach, a przede wszystkim w pszenicy, z której produkowana jest mąka, mają utrudniony wybór produktów, które mogą jeść.
Z myślą o tych osobach przedstawiam parę przepisów na proste i szybkie w przygotowaniu ciasta.
Ciasto kokosowe bezglutenowe
Składniki:
- 300 g wiórków kokosowych,
- 300 g cukru,
- 200 g masła,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 6 jajek,
- 2 łyżeczki rumu.
Do miseczki włożyć miękkie masło, wiórki kokosowe, cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszać drewnianą łyżką, dodając po kolei po jednym z sześciu żółtek i rum. Białka zmiksować w drugiej miseczce na puszystą pianę i dodać do masy, mieszając wszystko delikatnie.
Masę wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180°.
Murzynek bez jajek
Składniki:
- 200 g mąki,
- 250 g cukru
- 100 g gorzkiego kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka mleka,
- łyżeczka cynamonu,
- starta skórka z cytryny.
Nagrzać piekarnik do 180°. Do miseczki wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia – wymieszać. Następnie dodać mleko i startą skórkę z cytryny – zmiksować. Masę wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec przez około pół godziny.
Ciasto marchewkowo-migdałowe bez mleka i bez glutenu
Składniki:
- 300 g marchewek,
- 300 g migdałów bez skórki,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki rumu,
- 6 jajek,
- starta skórka z cytryny.
Umyć i obrać marchewki, a następnie zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach. W moździerzu rozdrobnić migdały. W miseczce zmieszać marchewkę z migdałami. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Do piany z białek dodać masę z marchewek i migdałów, cukier, skórkę z cytryny, a na końcu po jednym żółtku cały czas mieszając i pół szklanki rumu.
Otrzymaną masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec przez około 40 minut w 170°. Po upieczeniu ostudzić ciasto, posypać cukrem pudrem i udekorować migdałami.
Anna Łyczko Borghi