Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag mąki
- 15 dag cukru
- 1/2 szklanki mleka
- jajko
- żółtko
- 2,5 dag drożdży
- 5 dag masła
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 25 dag serka, najlepiej typu philadelphia
- 10 dag cukru pudru
- 30 dag malin
- łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bułeczki z malinami!
- Przygotuj rozczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany.
- Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp resztę mąki, cukier, jajko, żółtko i sól.
- Wlej rozczyn i resztę mleka.
- Wszystko wymieszaj mikserem.
- Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
- Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagnieć, aż zacznie odchodzić od rąk.
- Przykryj ściereczką i odstaw, aby podrosło.
- Serek utrzyj z cukrem wanilinowym na gładką masę.
- Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmij je ponownie na stół, zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości kilku milimetrów.
- Na cieście rozsmaruj masę serową i rozsyp owoce.
- Ciasto zwiń w roladę i krój na dwucentymetrowe plastry.
- Powstałe w ten sposób roladki przekładaj delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blaszkę.
- Zachowaj odstępy, bo ślimaczki urosną. Każdą roladkę lekko ukształtuj i ugnieć dłonią.
- Odstaw do wyrośnięcia.
- Piecz w 170 stopniach C około 20 minut.
Zobacz więcej przepisów z malinami:
Babeczki malinowe - przepis
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Jak zrobić dżem malinowy?
Polędwiczki z malinami - przepis