Bułeczki z malinami - przepis składniki i przygotowanie

Smak wakacji u babci: pyszne bułeczki z malinami!
Weronika Kwaśniak / 07.07.2016 07:02
DRUKUJ PRZEPIS
Bułeczki z malinami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • żółtko
  • 2,5 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 25 dag serka, najlepiej typu philadelphia
  • 10 dag cukru pudru
  • 30 dag malin
  • łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bułeczki z malinami!

  1. Przygotuj rozczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany.
  2. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, jajko, żółtko i sól.
  4. Wlej rozczyn i resztę mleka.
  5. Wszystko wymieszaj mikserem.
  6. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  7. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagnieć, aż zacznie odchodzić od rąk.
  8. Przykryj ściereczką i odstaw, aby podrosło.
  9. Serek utrzyj z cukrem wanilinowym na gładką masę.
  10. Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmij je ponownie na stół, zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości kilku milimetrów.
  11. Na cieście rozsmaruj masę serową i rozsyp owoce.
  12. Ciasto zwiń w roladę i krój na dwucentymetrowe plastry.
  13. Powstałe w ten sposób roladki przekładaj delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blaszkę.
  14. Zachowaj odstępy, bo ślimaczki urosną. Każdą roladkę lekko ukształtuj i ugnieć dłonią.
  15. Odstaw do wyrośnięcia.
  16. Piecz w 170 stopniach C około 20 minut.

Zobacz więcej przepisów z malinami:

Babeczki malinowe - przepis
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Jak zrobić dżem malinowy?
Polędwiczki z malinami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA