Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 białek
- 30 dag cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka białego octu
- 200 ml kremówki
- cukier wanilinowy
- 4-5 krówek
- 50 ml śmietanki
- świeże owoce do dekoracji - np. maliny, czereśnie, jeżyny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bezę z owocami!
- Białka ubij do białości.
- Dalej ubijaj, dodając stopniowo cukier.
- Masa powinna być sztywna i lśniąca.
- Dodaj wtedy mąkę i ocet, i dokładnie ubij.
- Blachę wyłóż pergaminem, narysuj na nim okrąg.
- Wypełnij go masą.
- Bezę susz 45 minut w temperaturze 120 stopni C, a potem około 4 godziny w temperaturze 100 stopni C. Wystudź.
- Kremówkę ubij z cukrem wanilinowym, wyłóż ją na bezę.
- Obłóż owocami, polej sosem: krówki pokrusz, dodaj śmietankę, podgrzej, mieszając, aż się rozpuszczą.