Babeczki z kremem limonkowym fot. Adobe Stock

Babeczki z kremem limonkowym - przepis

Serek mascarpone możesz zastapić riccottą lub mielonym twarogiem
/ 24.07.2018 13:54
Babeczki z kremem limonkowym fot. Adobe Stock

Przygotowanie 45 min
Pieczenie ok. 15 min
Sztuka ok. 380 kcal

Przepis na 6 sztuk:

- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- żółtko
- łyżka zmielonych migdałów

Krem: 

- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki kremówki
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 2 czubate łyżki serka mascarpone
- 10 dag borówek ameryk.
- wisienki koktajlowe

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyłóż nim foremki do babeczek, przykryj kawałkami papieru do pieczenia oraz suchym grochem. Odstaw do lodówki na 20 min. Następnie piecz 15 minut w temperaturze 190 st. Usuń groch z papierem i piecz babeczki jeszcze kilka minut, aż zrobią się rumiane. Lekko ciepłe wyjmij z foremek.

2. Budyń wymieszaj z cukrem pudrem, sokiem z limonki, kremówką i gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudź i wymieszaj z mascarpone. Chłodź 15 minut. Owoce opłucz i osusz, rozłóż w babeczkach, przykryj kremem. Przed podaniem udekoruj wisienkami koktajlowymi. 

Smakowite desery - forum >>