Żurawinowe talarki z suszonymi morelami i skórką z cytryny fot. Adobe Stock

Jak zrobić babeczki z żurawiną? Sprawdzone przepisy!

Polewę z białej czekolady można zaprawić łyżką alkoholu żurawinowego
/ 31.03.2011 10:22
Żurawinowe talarki z suszonymi morelami i skórką z cytryny fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 2 godz. 
Porcja: 195 kcal

Składniki na ok. 20 sztuk:
-  25 dag mąki
-  jajko
-  5 dag masła
-  75 ml mleka
-  2 czubate łyżki cukru
-  opakowanie cukru waniliowego
- 3 dag drożdży
-  1/2 łyżeczki soli
-  10 dag suszonej żurawiny
-  szczypta cynamonu
-  biała polewa czekoladowa 


Sposób wykonania:
1. W rondelku podgrzej mleko z masłem (mieszaj, aż masło się rozpuści). Lekko przestudź.

2. Do miski przesiej mąkę, wkrusz drożdże. Wlej mleko z masłem, wbij jajko, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz sól i cynamon. Ze składników wyrób jednolite, gładkie ciasto, odstające od ręki i ścianek miski. Dosyp żurawinę, zarób. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.

3. Następnie z ciasta formuj małe kulki i wkładaj je do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami. Kulki powinny wypełnić foremki w 2/3. Ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie piecz około 15 minut w temperaturze 190 st. Babeczki powinny ładnie się przyrumienić.


4. Gotowe wyjmij, ostudź. Stop polewę zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Posmaruj nią ciastka. Ewentualnie dodatkowo posyp suszoną żurawiną lub udekoruj listkami melisy cytrynowej.

Smakowite desery - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)