Przygotowanie: 60 min
Pieczenie: 20 min
Porcja: 300 kcal
Składniki na 8 porcji:
- 25 dag mąki pszennej (1,5 szkl.)
- 10 dag zmielonych migdałów
- 1/2 kostki masła
- 5 dag cukru
- 3 żółtka
Obłożenie:
- 1/2 kg wiśni
- 1 szkl. słodkiego czerwonego wina
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
- szczypta mielonego cynamonu i goździków
- cukier puder
- wiórki kokosowe
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiej, posiekaj z masłem. Dodaj cukier, migdały i żółtka. Posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, zawiń i schłodź.
- Foremki natłuść i wylep rozwałkowanym ciastem. Krążkami z pergaminu przykryj ciasto. Obciąż fasolą lub grochem. Piecz 12–15 min w temp. 200 st. Nie wyłączaj piekarnika. Usuń pergamin z fasolą, ostudź, wyjmij z foremek. Resztę ciasta rozwałkuj, wytnij wisienki, piecz przez 5–6 min.
- Wiśnie umyj, wydryluj. Włóż do rondelka, posyp cukrem, dodaj cynamon i goździki. Odstaw, aż puszczą sok. Następnie zagotuj. Powstały sok odcedź, rozpuść w nim żelatynę. Wino podgrzej nie doprowadzając do wrzenia, połącz z rozpuszczoną żelatyną, ostudź. Do galaretki dodaj wiśnie.
- Babeczki wypełnij tężejącą galaretką. Chłodź 30 min. Tartaletki ozdób wisienkami z ciasta. Oprósz cukrem pudrem i posyp prażonymi wiórkami kokosowymi.