Babeczki z gruszką Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Kruche babeczki z gruszką

Babeczki będą bardziej kruche, kiedy krem nałożysz po ich całkowitym ostudzeniu
/ 06.07.2018 12:44
Babeczki z gruszką Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 75 min

Składniki na 12–14 sztuk:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • sól

Na nadzienie:

  • 4–5 gruszek
  • 0,4 l  mleka
  • 1 torebka budyniu waniliowego (na 0,5 l mleka)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cytryna
  • 5 – 6 łyżek płatków migdałowych;

Do dekoracji:

  • listki melisy lub mięty
  • wisienki koktajlowe

Sposób wykonania:


  1. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli i pokrojone schłodzone masło (zostaw trochę do wysmarowania foremek). Posiekaj nożem. Wsyp cukier, wbij żółtka, wymieszaj razem nożem i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
  2. Z mleka i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z łyżeczką mąki i zmiksuj z przestudzonym budyniem. Dodaj skórkę otartą z cytryny.
  3. Gruszki umyj, obierz, i wykrój gniazda nasienne. Następnie pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem cytrynowym.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na około pół centymetra. Przenieś na wałku na ustawione obok siebie cienko posmarowane masłem foremki. Przyciśnij wałek i odetnij nadmiar ciasta. Wylep foremki, ponakłuwaj ciasto widelcem i podpiecz na złoty kolor (około 8 minut) w temp. 180 stopni.
  5. Do babeczek włóż po łyżce kremu cytrynowego i ułóż na nim gruszki. Posyp płatkami migdałowymi.  Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudź, wyjmij z foremek. Udekoruj wisienkami i listkami melisy lub mięty.

Smakowite desery - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)