Przygotowanie: 75 min
Składniki na 12–14 sztuk:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- sól
Na nadzienie:
- 4–5 gruszek
- 0,4 l mleka
- 1 torebka budyniu waniliowego (na 0,5 l mleka)
- 1 łyżeczka mąki
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 cytryna
- 5 – 6 łyżek płatków migdałowych;
Do dekoracji:
- listki melisy lub mięty
- wisienki koktajlowe
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli i pokrojone schłodzone masło (zostaw trochę do wysmarowania foremek). Posiekaj nożem. Wsyp cukier, wbij żółtka, wymieszaj razem nożem i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
- Z mleka i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z łyżeczką mąki i zmiksuj z przestudzonym budyniem. Dodaj skórkę otartą z cytryny.
- Gruszki umyj, obierz, i wykrój gniazda nasienne. Następnie pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem cytrynowym.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na około pół centymetra. Przenieś na wałku na ustawione obok siebie cienko posmarowane masłem foremki. Przyciśnij wałek i odetnij nadmiar ciasta. Wylep foremki, ponakłuwaj ciasto widelcem i podpiecz na złoty kolor (około 8 minut) w temp. 180 stopni.
- Do babeczek włóż po łyżce kremu cytrynowego i ułóż na nim gruszki. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudź, wyjmij z foremek. Udekoruj wisienkami i listkami melisy lub mięty.