Ananasowa owsianka z bazylią
przepis: Maja Sobczak
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- szklanka świeżego soku z ananasa
- utarta skórka z cytryny - szczypta
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- łyżka masła klarowanego
- plaster świeżego ananasa
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Plaster świeżego ananasa pokrój na trójkąty.
- Płatki podpraż w suchym garnku, dodaj sól, szklankę soku ananasowego i zagotuj. Odstaw na chwilę.
- Rozgrzej masło klarowane na woku lub cienkiej patelni, wrzuć pokrojony ananas, dodaj szczyptę cynamonu i podsmaż na dość dużym ogniu.
- Owsiankę podaj w misce, z podsmażonym ananasem i listkami świeżej bazylii.
Zobacz także: Otręby owsiane – do czego je wykorzystać?
Kremowa owsianka z gruszką i orzechami
przepis: Grzegorz Łapanowski
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki masła
- łyżka miodu
- 1 gruszka
- garść orzechów laskowych
- garść suszonej żurawiny
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
Sposób przygotowania:
- Gruszkę pokrój w cienkie plasterki, używając noża albo obieraczki do warzyw, i odłóż na bok.
- Do dużego rondla wsyp suche płatki owsiane, następnie dodaj mleko i wodę. Postaw na średnim ogniu.
- Dodaj miód, anyż i cynamon.
- Gotuj owsiankę 3-5 minut, mieszając, żeby się nie przypaliła.
- Jeśli konsystencja będzie za gęsta, dodaj odrobinę mleka i masła. Odstaw na 2 minuty.
- Nałóż owsiankę do miseczek, dodaj orzechy, żurawinę oraz wcześniej przygotowane gruszki.
Zobacz także: Owsianka na śniadanie? Dobry wybór!
Pudding owsiany z wanilią i świeżą truskawką
przepis: Maja Sobczak
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 i pół szklanki mleka migdałowego
- łyżeczka syropu klonowego
- pół łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii burbon lub wanilia w ziarnach
- łyżeczka masła klarowanego
- maleńka szczypta soli
- świeża truskawka
Sposób przygotowania:
- Mleko rozgrzej w garnku, dodaj wanilię, łyżeczkę syropu klonowego, masło i płatki. Zagotuj cały czas mieszając.
- Całość dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeśli trzeba dolej odrobinę mleka.
- Pudding podaj udekorowany rozkrojoną, świeżą truskawką.
Owsianka w soku jabłkowym z jogurtem greckim i owocami
przepis: Grzegorz Łapanowski
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3/4 szklanki świeżego soku jabłkowego
- 3/4 szklanki wody
- szczypta cynamonu, kardamonu i imbiru
- 1/2 jabłka
- 1/2 gruszki
- 100 g jogurtu greckiego
- łyżka otrębów orkiszowych
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalej świeżym sokiem i wodą.
- Dodaj cynamon, kardamon i imbir.
- Gotuj owsiankę na średnim ogniu 3-5 minut, mieszając.
- Nałóż owsiankę do miseczek, dodaj pokrojone świeże owoce oraz łyżkę jogurtu. Całość posyp otrębami.
Źródło: Melvit / Festiwal owsianek
Wypróbuj także przepis na zapiekaną owsiankę z owocami