4 niebanalne przepisy na owsiankę

Niebanalnymi przepisami na owsiankę podzielili się z nami Maja Sobczak, autorka bloga Qumam kasze i kucharz Grzegorz Łapanowski. Wypróbuj je i rozsmakuj się w zdrowej owsiance!
/ 03.06.2015 12:35

Ananasowa owsianka z bazylią

przepis: Maja Sobczak

ananasowa owsianka z bazylią

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • szklanka świeżego soku z ananasa
  • utarta skórka z cytryny - szczypta
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • łyżka masła klarowanego
  • plaster świeżego ananasa
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Plaster świeżego ananasa pokrój na trójkąty.
  2. Płatki podpraż w suchym garnku, dodaj sól, szklankę soku ananasowego i zagotuj. Odstaw na chwilę.
  3. Rozgrzej masło klarowane na woku lub cienkiej patelni, wrzuć pokrojony ananas, dodaj szczyptę cynamonu i podsmaż na dość dużym ogniu.
  4. Owsiankę podaj w misce, z podsmażonym ananasem i listkami świeżej bazylii.

Zobacz także: Otręby owsiane – do czego je wykorzystać?

Kremowa owsianka z gruszką i orzechami

przepis: Grzegorz Łapanowski

kremowa owsianka

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka miodu
  • 1 gruszka
  • garść orzechów laskowych
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu

Sposób przygotowania:

  1. Gruszkę pokrój w cienkie plasterki, używając noża albo obieraczki do warzyw, i odłóż na bok.
  2. Do dużego rondla wsyp suche płatki owsiane, następnie dodaj mleko i wodę. Postaw na średnim ogniu.
  3. Dodaj miód, anyż i cynamon.
  4. Gotuj owsiankę 3-5 minut, mieszając, żeby się nie przypaliła.
  5. Jeśli konsystencja będzie za gęsta, dodaj odrobinę mleka i masła. Odstaw na 2 minuty.
  6. Nałóż owsiankę do miseczek, dodaj orzechy, żurawinę oraz wcześniej przygotowane gruszki.

Zobacz także: Owsianka na śniadanie? Dobry wybór!

Pudding owsiany z wanilią i świeżą truskawką

przepis: Maja Sobczak

pudding owsiany

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 i pół szklanki mleka migdałowego
  • łyżeczka syropu klonowego
  • pół łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii burbon lub wanilia w ziarnach
  • łyżeczka masła klarowanego
  • maleńka szczypta soli
  • świeża truskawka

Sposób przygotowania:

  1. Mleko rozgrzej w garnku, dodaj wanilię, łyżeczkę syropu klonowego, masło i płatki. Zagotuj cały czas mieszając.
  2. Całość dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeśli trzeba dolej odrobinę mleka.
  3. Pudding podaj udekorowany rozkrojoną, świeżą truskawką.

Owsianka w soku jabłkowym z jogurtem greckim i owocami

przepis: Grzegorz Łapanowski

owsianka na soku jabłkowym z jogurtem greckim

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki świeżego soku jabłkowego
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta cynamonu, kardamonu i imbiru
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 gruszki
  • 100 g jogurtu greckiego
  • łyżka otrębów orkiszowych

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalej świeżym sokiem i wodą.
  2. Dodaj cynamon, kardamon i imbir.
  3. Gotuj owsiankę na średnim ogniu 3-5 minut, mieszając.
  4. Nałóż owsiankę do miseczek, dodaj pokrojone świeże owoce oraz łyżkę jogurtu. Całość posyp otrębami.

Źródło: Melvit / Festiwal owsianek

Wypróbuj także przepis na zapiekaną owsiankę z owocami

Redakcja poleca

REKLAMA