fot. Fotolia
Pożywne śniadanie – czyli jakie?
Według dietetyków śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Po nocnej przerwie, dostarczenie energii w formie porannej przekąski jest bardzo istotne zarówno dla samopoczucia, metabolizmu jak i funkcjonowania organizmu. W zależności od tradycji narodowych, posiłek spożywany po przebudzeniu składa się z różnych dań i dodatków.
W jednych krajach mogą to być lekkie przekąski w formie owocowych sałatek – jak na Hawajach, lub ciężkie, konkretne dania, na które składa się pieczone mięso, smażone ziemniaki i gotowana fasola – jak w Irlandii. W Polsce jednym z najczęściej spożywanych na śniadanie dań są kanapki, jajecznica lub owsianka.
Stare przysłowie mówi: Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak, to pozwalało dostarczyć energii organizmowi na cały dzień, stopniowo ograniczając ilość jedzenia w ciągu dnia tak, by przygotować organizm na odpoczynek w nocy, bez obciążonego żołądka. Z czasem, upodobania Polaków zmieniły się. Powstał trend jedzenia zdrowego lekkostrawnego śniadania jednocześnie bardzo pożywnego. Śniadanie powinno być łatwo przyswajalne, dające energetyczny zastrzyk, który pomoże nam przetrwać do lunchu. Może być urozmaicona o owoce owsianka, musli z otrębów i orzechów.
Zobacz także: Śniadanie – jakie błędy żywieniowe popełniają Polacy?
Zdrowe śniadanie – przepis
Składniki:
- 100g płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- paczka suszonych owoców np. ananasa
- płatki migdałów
- Cynamon
- Sól
- Cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Mleko zagotować, wsypać płatki owsiane, dodać szczyptę soli. Gdy całość się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować ok 15-20 minut, pod koniec dodać 2 łyżki cukru trzcinowego oraz płatki migdałów. Gdy owsianka będzie gotowa, przełożyć ją do półmiska lub na płaski talerz, a następnie posypać suszonymi owocami ananasa oraz cynamonem.
Źródło: Materiały prasowe Crispy Natural
Wypróbuj przepis na bułeczki na śniadanie