Otręby owsiane - do czego je wykorzystać?

Otręby owsiane obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapewniają prawidłową przemianę materii i usuwają z organizmu toksyny. Podajemy kilka zastosowań otrąb owsianych wysokobłonnikowych w kuchni.
/ 09.04.2019 11:31

Otręby owsiane wysokobłonnikowe znajdują niezwykle szerokie zastosowanie w codziennej diecie. Mogą stanowić pyszny początek dnia, być lekką przekąską, dodatkiem do głównego dania oraz smakowitym i jednocześnie niezwykle zdrowym deserem.

Otręby owsiane na śniadanie

Na śniadanie proponujemy otręby owsiane z mlekiem lub jogurtem. Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie naleśników, bądź też koktajlu owocowego z ich dodatkiem.

śniadanie

Otręby owsiane na obiad

Otręby owsiane rewelacyjnie sprawdzają się także, jako dodatek do sałatek, sosów, mięsa oraz jako zamiennik bułki tartej do panierowania. Pieczeń wołowa z otrębami, czy też pita z grillowanym kurczakiem, warzywami i sosem jogurtowo-otrębowym zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Obiad

Na deser - otręby jako dodatek

Otręby owsiane są także genialnym i zdrowym rozwiązaniem dla wszystkich łasuchów. Co powiesz na sernik na spodzie z otrąb owsianych, grillowane jabłka z miętowym cukrem i otrębami, bądź też brownie z ich dodatkiem? Więcej kulinarnych inspiracji na stronie www.ZdroweNieNudne.pl

Ciasto

Źródło: Materiały prasowe Cruso Public Relations.

Zobacz także: Jakie otręby wybrać?