Żurawina amerykańska w bożonarodzeniowych wypiekach

Miód, bakalie, cynamon i inne przyprawy korzenne, skórka pomarańczowa, wanilia, a do tego... żurawina amerykańska. Oto przepis na ciasto drożdżowe z cranberries.
/ 29.05.2019 10:34

Żurawina

Żurawina amerykańska

Niezbędnym składnikiem wszystkich świątecznych ciast są bakalie. Można wśród nich znaleźć orzechy, migdały, rodzynki, śliwki czy morele. W te Święta czas dodać do nich żurawinę amerykańską. Jej specyficzny kwaskowaty smak będzie czymś nowym i odkrywczym w starych i sprawdzonych przepisach, a żywy, czerwony kolor będzie idealnie współgrał z białym wystrojem stołu. Przy okazji nie można zapomnieć o jej szerokich właściwościach prozdrowotnych, które trochę zmniejszą nasze wyrzuty sumienia spowodowane kolejnym zjedzonym kawałkiem słodkiego ciasta.

Polecamy: Boże Narodzenie na imbirowo

Ciasto drożdżowe z cranberries w kawałkach

Składniki do przygotowania na ok. 40 sztuk:

Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 225 g miękkiego masła
  • 150 g chudego twarożku
  • 100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Na dekorację:

  • 250 g cukru pudru (przesiany)
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • 40 g suszonych cranberries
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie. Mleko lekko podgrzać. Pokruszyć drożdże, wymieszać z mlekiem i łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10–15 minut. Dodać pozostały cukier, 175 g masła i twarożek, całość mieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Cranberries dodać do ciasta, wymieszać.
  2. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2–3 cm na blacie lekko posypanym mąką. Z ciasta wyciąć kwadraty (ok. 6x6 cm) i położyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 15–20 minut. Resztę masła rozpuścić i posmarować nim kawałki ciasta. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i 2–3 łyżkami wody. Posmarować nim kawałki ciasta i udekorować cranberries. Posypać lekko cukrem pudrem. Ciasto spożywać możliwie jak najbardziej świeże.

Zobacz także: Ciasteczka owsiane - przysmak ze Szkocji

Czas przygotowania: ok. 50 minut + czas rośnięcia

Wartości odżywcze na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 136 kcal, 569 kJ

Białko: 2 g

Tłuszcz: 5 g

Węglowodany: 21 g

Źródło: Cranberry Marketing Committee/bj

Zobacz także: Waniliowe ciasteczka nadziewane

Redakcja poleca

REKLAMA