Żurawina amerykańska
Niezbędnym składnikiem wszystkich świątecznych ciast są bakalie. Można wśród nich znaleźć orzechy, migdały, rodzynki, śliwki czy morele. W te Święta czas dodać do nich żurawinę amerykańską. Jej specyficzny kwaskowaty smak będzie czymś nowym i odkrywczym w starych i sprawdzonych przepisach, a żywy, czerwony kolor będzie idealnie współgrał z białym wystrojem stołu. Przy okazji nie można zapomnieć o jej szerokich właściwościach prozdrowotnych, które trochę zmniejszą nasze wyrzuty sumienia spowodowane kolejnym zjedzonym kawałkiem słodkiego ciasta.
Polecamy: Boże Narodzenie na imbirowo
Ciasto drożdżowe z cranberries w kawałkach
Składniki do przygotowania na ok. 40 sztuk:
Na ciasto:
- 500 g mąki
- 150 ml mleka
- 1 kostka świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 225 g miękkiego masła
- 150 g chudego twarożku
- 100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Na dekorację:
- 250 g cukru pudru (przesiany)
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- 40 g suszonych cranberries
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie. Mleko lekko podgrzać. Pokruszyć drożdże, wymieszać z mlekiem i łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10–15 minut. Dodać pozostały cukier, 175 g masła i twarożek, całość mieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Cranberries dodać do ciasta, wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2–3 cm na blacie lekko posypanym mąką. Z ciasta wyciąć kwadraty (ok. 6x6 cm) i położyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 15–20 minut. Resztę masła rozpuścić i posmarować nim kawałki ciasta. Odstawić do ostygnięcia.
- Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i 2–3 łyżkami wody. Posmarować nim kawałki ciasta i udekorować cranberries. Posypać lekko cukrem pudrem. Ciasto spożywać możliwie jak najbardziej świeże.
Zobacz także: Ciasteczka owsiane - przysmak ze Szkocji
Czas przygotowania: ok. 50 minut + czas rośnięcia
Wartości odżywcze na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 136 kcal, 569 kJ
Białko: 2 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 21 g
Źródło: Cranberry Marketing Committee/bj
Zobacz także: Waniliowe ciasteczka nadziewane