Wanilia
Aromat wanilii jest jednym z najbardziej lubianych wśród przypraw. Pokazuje to jego szerokie zastosowanie, począwszy od cukiernictwa i przemysłu spożywczego, a kończąc na dodatku do tytoniu. Cukier waniliowy dodawany do ciasta nadaje mu specyficzny aromat, który skusi każdego smakosza do sięgnięcia po kolejny kawałek.
Polecamy: Jak upiec maślane ciasteczka z lawendą?
Ciasteczka nadziewane
Składniki do przygotowania na ok. 55 sztuk:
Na kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego (wanilia burbońska)
- 200 g masła
Na nadzienie i dekorację:
- 70 g suszonych cranberries (żurawiny amerykańskiej)
- 125 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru (przesianego)
- 1 łyżeczka wiśniówki (lub soku wiśniowego)
- 150 g kuwertury z pełnego mleka
Zobacz także: Makowiec królewski.
Przygotowanie:
- Wymieszać w misce mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodać masło w kawałkach. Całość szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkować na grubość 2–3 mm na blacie lekko posypanym mąką. Wyciąć okrągłe ciasteczka (o średnicy 4–5 cm). Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 10–12 minut. Ciasteczka przełożyć na kratkę pod gorące naczynia do ostygnięcia.
- Bardzo drobno posiekać 40 g cranberries. Masło wymieszać z cukrem pudrem i wiśniówką. Dodać cranberries i wymieszać. Kremem z masła połączyć po dwa ciasteczka. Odstawić na godzinę do ostygnięcia.
- Kuwerturę drobno posiekać, włożyć do miski i rozpuścić w naczyniu w gorącej kąpieli wodnej. Ciasteczka udekorować kuwerturą i pozostałymi cranberries.
Czas przygotowania: ok. 90 minut + czas chłodzenia
Wartości odżywcze na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 89 kcal, 371 kJ
Białko: 0,8 g
Tłuszcz: 5,7 g
Węglowodany: 9 g
Źródło: Cranberry Marketing Committee/bj
Zobacz także: Strudel z suszonymi cranberrires.