Masa makowa z bakaliami – zrób ją samodzielnie

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i wielu z nas zastanawia się, co przygotować na ten szczególny czas. Masa makowa idealnie sprawdzi się, gdy chcemy przygotować kluski z makiem bądź makowiec. Dodatek bakalii nada jej niezwykłego aromatu i smaku.
/ 29.05.2019 16:08

Masa makowa

Fot. Fotolia

Własnoręcznie zrobiona masa makowa jest o niebo smaczniejsza niż ta gotowa, z puszki, i co ważne – nie zawiera konserwantów i nieznanych dodatków. Przygotowanie jej wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić, aby móc rozkoszować się smakiem domowej masy makowej z dodatkiem bakalii i miodu.

Zobacz też: Jak przygotować mak do wypieków?

Domowa masa makowa z bakaliami

Składniki:

  • 0,5 kg maku
  • 100 g masła
  • szklanka płynnego miodu
  • po dużej garści bakalii: orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, suszonych daktyli, suszonych śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej.
  • kilka kropel olejku migdałowego

Przygotowanie:

Mak płuczemy i zalewamy wrzącą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 0,5 godziny. Następnie odcedzamy go i zostawiamy na sicie na 15 minut. Po upływie tego czasu mielimy mak w maszynce 2 – 3 razy. Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki, orzechy siekamy. Do garnka dodajemy miód i masło oraz bakalie. Podgrzewamy krótko, po czym dodajemy mak i olejek migdałowy. Całość dokładnie mieszamy. Możemy ją spokojnie wykorzystać podczas pieczenia makowca czy strucli makowej.