Zupa dyniowa

Z grzankami, z pestkami albo z pietruszką.
Zupa dyniowa z sokiem pomarańczowym Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
 
 
ok. 60 min, 4 porcje
Składniki:
4 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
2 marchewki
ok 1,5-2 kg dyni
1 szklanka wody
0,5-0,75 mleka
Przyprawy: ociupina gałki muszkatołowej, natka pietruszki

Pamiętam takie zdanie z podręcznika do biologii "Euglena zielona jest piękna".To samo można powiedzieć o zupie dyniowej - jest piękna. Pomarańczowa, łagodnaw smaku, cudowna na jesienne szarugi.
Ważne jest, aby przygotowywać ją w garnku o grubym dnie. No to po kolei do roboty:
 
 
 
1. W garnku z grubym dnem roztapiamy 4 łyżki masła. Na to rozgrzane masło wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, jak się zrumieni wyjmujemy i wyrzucamy. Jeśli nie lubicie takiego delikatnego czosnkowego posmaku po prostu od razu...
 
 
 
2. wrzućcie na masło pokrojoną w talarki marchewkę, niech się dusi na małym ogniu. Tymczasem my bierzemy się za dynię, oczywiście lepiej ją przygotować wcześniej, ale jeszcze nigdy mi się to nie udało. Wybieramy ze środka włókna i pestki, obieramy ze skórki, tak aby został nam sam miąższ. Kroimy go w kosteczkę około 1-1,5 cm i wrzucamy do naszego garnka z - przypominam - grubym dnem.

 
 


3. Dolewamy szklankę wody, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu (tak żeby zupa lekko bulgotała) około 30 minut. Możemy teraz dodać jakieś zioła np. oregano, albo tymianek, ale nie dużo, żeby nie zabić delikatnego smaku dyni.

 
 
4. Po pół godzinie miksujemy zupę na krem i dodajemy mleko. Dodajemy go tyle, żeby zupa miała konsystencję taką, jaką lubimy. Ja na przykład lubię bardzo gęstą zupę, więc dolewam mniej niż pół litra mleka.
 
 
 
5. Gotową zupę możemy posypać pietruszką, podprażonymi pestkami dyni i słonecznika, grzankami, tartym parmezanem. Te dodatki sprawdziłam, ale na pewno przyjdzie wam jeszcze coś fajnego do głowy.

    Marta Sobolska

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/13 lat temu
nie macie pojęcia o starym polskim przepisie.Nie ma tam mowy o jakichkolwiek hinduskich wynalazkach typu curry.Do zupy dyniowej dodaje się tylko sól i cukier i oczywiście pod koniec gotowania kluski lane.Tojest dopiero pycha i ma przepiękny smak i zapach dyni.
/13 lat temu
słyszałam , ze bardzo dobra jest zupa dyniowa z zacierkami podobno pychszna i pozywna ... :)
/13 lat temu
Zamiast wody lepiej dusic w szklance bialego wina. Jako przyprawa pasuje imbir (najlepiej swiezy) oraz szczypta curry w pierwszej fazie duszenia, czy jeszcze lepiej zmazenia dyni.
POKAŻ KOMENTARZE (2)