Miód w bożonarodzeniowych wypiekach

Zapach miodu i bakalii w Boże Narodzenie to znak, że mamy zimowe święta. Polecamy przepis na chlebki owocowo-żurawinowe, które przygotujemy z dodatkiem miodu.
/ 29.05.2019 10:36

W Święta możemy brać przykład z Kubusia Puchatka i bez ograniczeń rozkoszować się miodem. Dzięki naturalnej słodyczy z powodzeniem może zastąpić cukier, np. w rozgrzewającej herbacie. Równie dobrze nadaje się do ciast, takich jak pierniki, dzięki czemu mają one charakterystyczny smak i zapach. Najlepiej jednak komponuje się z pieczywem: jako jego składnik, albo jedynie dodatek do smarowania.

Polecamy: Strudel z suszonymi cranberries

Chlebki owocowo-żurawinowe

Chlebki

Fot. Cranberry Marketing Committee.

Składniki (4 sztuki):

  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
  • 2 szczypty mielonych kwiatów gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty mielonego kardamonu
  • 1 szczypta soli
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 120 g płynnego miodu
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 80 g mąki
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • 125 g przesianego cukru pudru
  • 2-3 łyżki rumu (lub soku)
  • Kilka suszonych żurawin do dekoracji

Zobacz także: Jak wygląda Boże Narodzenie w Niemczech?

Przygotowanie:

  1. Orzechy prażymy na patelni, posypujemy cukrem i krótko karmelizujemy. Przekładamy na talerz i pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia, po czym mielimy delikatnie w młynku elektrycznym.
  2. Orzechy, cranberry, przyprawy i cukier waniliowy mieszamy w misce.
  3. Miód i wodę zagotowujemy w rondelku, cały czas mieszając. Następnie zalewamy miksturą mieszankę orzechowo-żurawinową, dodając syrop z agawy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do masy żurawinowo-orzechowej.
  4. Przygotowujemy 4 prostokątne foremki do pieczenia (8x7 cm, wys. 5cm) i smarujemy je po wewnętrznej stronie masłem. Nakładamy ciasto bardzo dokładnie, aby nie powstały puste przestrzenie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C (piekarnik gazowy: poziom 3-4/ termoobieg: 180°C) i pieczemy około 20 minut. Natychmiast po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek, pozostawiamy do ostygnięcia, następnie zawijamy w folię i odkładamy na 1 – 2 dni.
  5. Cukier puder rozpuszczamy w rumie tak, aby wytworzyła się polewa. Smarujemy nią chlebki i dekorujemy żurawiną.

Czas przygotowania: 45 minut + 1-2 dni

Wartość odżywcza (1 sztuka):

Wartość energetyczna: 457 kcal / 1910 kJ

Białko: 8,2 g

Tłuszcz: 23,1 g

Węglowodany: 53 g

Wartość odżywcza (5 małych kromek):

Wartość energetyczna: 91 kcal / 382 kJ

Białko: 1,6 g

Tłuszcz: 4,6 g

Węglowodany: 11 g

Polecamy: Stollen, czyli jak Niemcy czczą bożonarodzeniowe ciasto?

Źródło: Cranberry Marketing Committee/bj

Redakcja poleca

REKLAMA