W Święta możemy brać przykład z Kubusia Puchatka i bez ograniczeń rozkoszować się miodem. Dzięki naturalnej słodyczy z powodzeniem może zastąpić cukier, np. w rozgrzewającej herbacie. Równie dobrze nadaje się do ciast, takich jak pierniki, dzięki czemu mają one charakterystyczny smak i zapach. Najlepiej jednak komponuje się z pieczywem: jako jego składnik, albo jedynie dodatek do smarowania.
Polecamy: Strudel z suszonymi cranberries
Chlebki owocowo-żurawinowe
Fot. Cranberry Marketing Committee.
Składniki (4 sztuki):
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g orzechów laskowych
- 2 łyżki cukru
- 150 g całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
- 2 szczypty mielonych kwiatów gałki muszkatołowej
- 2 szczypty mielonego kardamonu
- 1 szczypta soli
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 120 g płynnego miodu
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki syropu z agawy
- 80 g mąki
- 2 szczypty proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka kakao
Dodatkowo:
- 125 g przesianego cukru pudru
- 2-3 łyżki rumu (lub soku)
- Kilka suszonych żurawin do dekoracji
Zobacz także: Jak wygląda Boże Narodzenie w Niemczech?
Przygotowanie:
- Orzechy prażymy na patelni, posypujemy cukrem i krótko karmelizujemy. Przekładamy na talerz i pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia, po czym mielimy delikatnie w młynku elektrycznym.
- Orzechy, cranberry, przyprawy i cukier waniliowy mieszamy w misce.
- Miód i wodę zagotowujemy w rondelku, cały czas mieszając. Następnie zalewamy miksturą mieszankę orzechowo-żurawinową, dodając syrop z agawy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do masy żurawinowo-orzechowej.
- Przygotowujemy 4 prostokątne foremki do pieczenia (8x7 cm, wys. 5cm) i smarujemy je po wewnętrznej stronie masłem. Nakładamy ciasto bardzo dokładnie, aby nie powstały puste przestrzenie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C (piekarnik gazowy: poziom 3-4/ termoobieg: 180°C) i pieczemy około 20 minut. Natychmiast po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek, pozostawiamy do ostygnięcia, następnie zawijamy w folię i odkładamy na 1 – 2 dni.
- Cukier puder rozpuszczamy w rumie tak, aby wytworzyła się polewa. Smarujemy nią chlebki i dekorujemy żurawiną.
Czas przygotowania: 45 minut + 1-2 dni
Wartość odżywcza (1 sztuka):
Wartość energetyczna: 457 kcal / 1910 kJ
Białko: 8,2 g
Tłuszcz: 23,1 g
Węglowodany: 53 g
Wartość odżywcza (5 małych kromek):
Wartość energetyczna: 91 kcal / 382 kJ
Białko: 1,6 g
Tłuszcz: 4,6 g
Węglowodany: 11 g
Polecamy: Stollen, czyli jak Niemcy czczą bożonarodzeniowe ciasto?
Źródło: Cranberry Marketing Committee/bj