Makowiec królewski - przepis

Czy Boże Narodzenie można świętować bez makowca? Pewnie tak, tylko co to za święta... Podajemy przepis na smacznego makowca z bakaliami.
/ 28.05.2019 18:39

Makowiec

Fot. Media Forum.

Makowiec królewski

Ciasto – składniki:

  • 40 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 6 jaj
  • 10 łyżek mleka
  • 1 margaryna
  • 1 cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia (ok. 1,5 łyżeczki)

Masa makowa - składniki:

  • 30 dag maku
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ kostki masła
  • 2 jaja
  • dojrzałe bakalie, olejek migdałowy
  • 3 łyżki powideł

lub gotowa masa makowa Bakalland (rekomendowana tym, którzy nie mają czasu na wielogodzinne gotowanie maku).

Zobacz także: Strucla z bakaliami

Sposób wykonania masy makowej:

Opłukany mak zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, stawiamy pod przykryciem na małym ogniu mieszając. Gotujemy ok. 15 minut. Jeżeli w maku pozostała jeszcze woda, i gotujemy chwilę, aby wyparowała (nie prażymy). Mak razem z cukrem mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, roztopione masło, bakalie, olejek migdałowy, powidła.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy nadal ucierając od białek żółtka (po jednym). Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy ubite na sztywno białko. Delikatnie, okrężnymi ruchami (od dna ku górze) mieszamy ubite białko z ciastem (ciasto powinno mieć konsystencję budyniu – w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka).
  2. Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem dużą formę, wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy łyżką mak, aby utworzyć z niego stojące stożki – jeden przy drugim. Zalewamy mak pozostałą częścią ciasta i pieczemy w temperaturze 200°C, przez około godzinę na złoty kolor.

Element dekoracyjny zależy od naszej twórczej inwencji (cukier puder, kolorowy lukier czy bakalie).

Źródło: Materiały prasowe Media Forum.

Polecamy: Jak zrobić keks?

Redakcja poleca

REKLAMA