Fot. Cranberry Marketing Committee.
Marcepan
Marcepan, czyli masa powstała ze zmielonych i prażonych migdałów z dodatkiem cukru, jest bardzo popularnym składnikiem bożonarodzeniowych ciast oraz innych słodkości. Dzięki swojej plastyczności marcepan jest też często używany do wytwarzania dekoracji, które potem można bez obaw zjeść. Marcepan sprawia, że ciasto z jego dodatkiem nie jest suche, za to jest bardzo słodkie i pyszne.
Ciasto marcepanowo-żurawinowe
Składniki do przygotowania ok. 16 porcji:
- 200 g miękkiego masła lub margaryny
- 100 g miękkiego marcepana
- 150 g drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- 4 jajka
- Szczypta soli
- 125 g mąki
- 125 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g suszonych żurawin + 1 łyżeczka mąki
Dodatkowo:
- Sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki stołowe rumu
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Masło lub margarynę rozetrzeć w misce na kremową masę. Marcepan pokroić na małe kawałki i wraz z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową, jajkami i solą stopniowo dodawać do masła. Ucierać przez 6-8 minut aż do uzyskania kremowej masy.
- Mąkę zmieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do kremowej masy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać żurawiny i wymieszać.
- Ciasto włożyć do natłuszczonej podłużnej formy (ok. 28-30 cm). Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 90 minut. Przykryć ciasto, żeby się zbyt mocno nie zarumieniło.
- Sok pomarańczowy z cukrem gotować przez 3-5 minut na wolnym ogniu. Dodać rum. Polać upieczone, gorące ciasto syropem pomarańczowym. Pozostawić do ostygnięcia i zawinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1-2 dni. Posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: Masa makowa z bakaliami - zrób ją samodzielnie
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Wartości odżywcze na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 275 kcal / 1151 kJ
Białko: 3,5 g
Tłuszcz: 14,3 g
Węglowodany: 33 g
Źródło: Cranberry Marketing Committee/bj
Polecamy: Strucla z bakaliami