Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 30 dag mięsa mielonego
- 2/3 szklanki ugotowanego ryżu
- mała cebulka
- jajko
- 10 suszonych pomidorów w oliwie
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szynkę nadziewaną ryżem!
- Mięso umyj i ostrym nożem wytnij w nim dużą kieszeń.
- Natrzyj w środku solą i pieprzem.
- Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- W misce wymieszaj mięso mielone, cebulkę, jajko, ryż, sól i pieprz.
- Na koniec dodaj osączone z oliwy pomidory.
- Przygotowaną masę włóż do środka szynki.
- Otwór zepnij lub zaszyj. Jeśli cały przygotowany farsz nie zmieści się do środka szynki, możesz z niego usmażyć mielone kotleciki.
- Szynkę natrzyj z wierzchu solą i pieprzem.
- Włóż do foliowego rękawa do pieczenia, polej oliwą z pomidorów i zepnij spinkami.
- Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piecz około 90 minut.
Zobacz więcej przepisów na pyszne mięsa:
Schab w skorupce musztardowej - przepis
Polędwiczki w cieście - przepis
Mostek z jajkiem - przepis
Faszerowana pieczeń z indyka - przepis