Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 dag masła
- 15 dag cukru
- 25 dag mąki
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- szklanka rodzynek
- szklanka orzechów włoskich
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki pokrojonych fig
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Zobacz jak zrobić keks!
- Bakalie wymieszaj z 1/4 szklanki mąki.
- Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.
- Masło utrzyj z cukrem, dodając partiami jajka i mąkę.
- Do masy dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej formy keksowej o długości 24 cm i piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po ostudzeniu wyjmij z formy.
- Udekoruj lukrem i dowolnymi bakaliami.