Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu,
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- 200 ml śmietany 18%,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Oponki z serem to nie tylko doskonały deser na Tłusty Czwartek i karnawał. Razem z pączkami serowymi, dla większości z nas to cudowny powrót do smaków dzieciństwa. Warto więc podawać je o wiele częściej niż raz do roku.
- W misce utrzyj żółtka z cukrem na delikatną masę.
- Dodaj mielony twaróg, śmietanę oraz mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
- W garnku rozgrzej litr oleju.
- Na oprószoną mąką stolnicę wyjmij ciasto i podziel na kilka części. Jeden kawałek rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrój z niego oponki przy pomocy wykrawaczek albo dwóch naczyń o różnych średnicach.
- Serię oponek kładź na dobrze rozgrzany olej.
- Po minucie oponki powinny zwiększyć swoją objętość i być już rumiane od spodu. Przewróć je na drugą stronę i znów smaż około minuty.
- Oponki ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Więcej przepisów na pączki:
Pyszny przepis na pączki pieczone
Pączki z serka homogenizowanego - prosty przepis