Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 proszku do pieczenia.
Reklama
Przygotowanie:

Oponki z serem to nie tylko doskonały deser na Tłusty Czwartek i karnawał. Razem z pączkami serowymi, dla większości z nas to cudowny powrót do smaków dzieciństwa. Warto więc podawać je o wiele częściej niż raz do roku.

  1. W misce utrzyj żółtka z cukrem na delikatną masę.
  2. Dodaj mielony twaróg, śmietanę oraz mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
  3. W garnku rozgrzej litr oleju.
  4. Na oprószoną mąką stolnicę wyjmij ciasto i podziel na kilka części. Jeden kawałek rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrój z niego oponki przy pomocy wykrawaczek albo dwóch naczyń o różnych średnicach.
  5. Serię oponek kładź na dobrze rozgrzany olej.
  6. Po minucie oponki powinny zwiększyć swoją objętość i być już rumiane od spodu. Przewróć je na drugą stronę i znów smaż około minuty.
  7. Oponki ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Reklama

Więcej przepisów na pączki:

Pyszny przepis na pączki pieczone
Pączki z serka homogenizowanego - prosty przepis

Reklama
Reklama
Reklama