Owoce morza stają się w naszym kraju coraz popularniejsze. Są cenione nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, lecz także wartości odżywcze!
Wartości odżywcze owoców morza
Krewetki, homary, małże czy kalmary są bardzo bogatym źródłem białka. Zawierają również cenne dla naszego organizmu witaminy z grupy B, a także dużo wapnia.Mają również wiele cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Owoce morza są dodatkowo uważane za niezwykle silny afrodyzjak!
W naszej galerii znajdziesz informacje na temat poszczególnych owoców morza - jak je kupować i jak przyrządzać!
Sprawdź inne nasze porady:
Sprawdź nasz przewodnik dotyczący owoców morza!
1
z
5
fot. Fotolia
Owoce morza - małże
- Przy zakupie małży zwróć uwagę na to, czy w muszlach znajduje się woda. Jeśli jej nie ma, oznacza to że małże nie są świeże i nie należy ich kupować.
- Przed przyrządzeniem dokonaj selekcji. Prawidłowo przed ugotowaniem muszle małży powinny być zamknięte, a po gotowaniu otwarte. Jeśli jest odwrotnie, tzn. któraś muszla była otwarta od razu lub pozostała zamknięta po gotowaniu, nie nadaje się do jedzenia.
- Małże z pękniętą skorupką również od razu wyrzuć - istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie są świeże.
- Małże należy dokładnie umyć, pozbywając się również widocznych zanieczyszczeń ze skorupek.
- Małże gotuj przez około 5-7 minut.
- Te owoce morza najlepiej smakują duszone (w aromatycznym sosie lub winie) lub jako składnik zupy.
2
z
5
fot. Fotolia
Owoce morza - ośmiornica
- Przed zakupem zwróć uwagę, czy oczy ośmiornicy są otwarte i błyszczące. Jeśli wydają ci się zamglone lub mętne, ośmiornica prawdopodobnie nie jest świeża!
- Naciśnij mięso, aby sprawdzić, czy jest sprężyste i jędrne. Jeśli pozostanie widoczne wgłębienie, które nie będzie znikać, to kolejny znak że ośmiornica jest zepsuta.
- Można kupić sprawione ośmiornice, które nie mają wnętrzności. To dużo lepsza opcja, ponieważ wypatroszenie wcale nie jest łatwe i wymaga dużej wprawy.
- Za najlepszą część ośmiornicy uważane są jej ramiona.
- Mięsa ośmiornicy nie należy solić.
- Małe ośmiorniczki gotuj przez 5-10 minut, dużą przez co najmniej 45 minut.
3
z
5
fot. Fotolia
Owoce morza - krewetki
- Przed zakupem sprawdź, czy tył głowy krewetki nie ma np. zielonkawego nalotu. To w tym miejscu krewetka psuje się najszybciej, jest to więc niezawodny objaw tego, że nie jest już świeża.
- Krewetki mogą być szare lub różowe - szare są surowe, a te różowe zostały wstępnie poddane obróbce. Można bez obaw kupować i jedne, i drugie.
- Krewetki można lekko posolić.
- Powinny być starannie umyte.
- Najpierw obetnij krewetce głowę, następnie odnóża, potem obrywaj kawałki pancerzyka, a na końcu ogonek.
- Krewetkę trzeba wypatroszyć, tzn. usunąć czarną żyłkę z jej grzbietu.
- To najpopularniejsze owoce morza w Polsce! Są świetnym dodatkiem do zup, sałatek i makaronów.
4
z
5
fot. Fotolia
Owoce morza - kalmary
- Kalmary najlepsze są z grilla lub jako faszerowana przekąska.
- Najpierw delikatnie wyciągnij kalmara wraz z wnętrznościami. Oderwij odnóża. Usuń dokładnie wszystkie wnętrzności ze środka, a następnie umyj kalmara.
- Kalmarów nie należy solić.
5
z
5
fot. Fotolia
Owoce morza - homar
- Jeśli homar ma na swoim pancerzu pomarańczowe plamy, to znaczy że jest nieświeży.
- Do jedzenia homara potrzebne są specjalne sztućce, pozwalające wydobywać z pancerza mięso.
- Jeśli kupujesz żywego homara, miej na uwadze fakt, że po wyjęciu z wody może on zacząć... sam siebie zjadać.
- W Polsce najlepiej wybrać głęboko mrożonego homara.