Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- duży karp lub ok. 1,5 kg filetów,
- marchewka,
- pietruszka,
- 2 cebule,
- kawałek selera,
- 2 liście laurowe,
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
- łyżka żelatyny,
- cukier,
- sok z cytryny,
- sól,
- mielony pieprz.
Przygotowanie:
Smak karpia w galarecie znają chyba wszyscy. To tylko jeden ze sposobów na to, jak przyrządzić karpia, ale z pewnością jeden z najczęściej spotykanych, a do tego najbardziej ulubionych. Chociaż to danie wydaje się trudne i pracochłonne, wcale takie nie jest! Jak przygotować karpia w galarecie?
- Rybę spraw, usuń łuski.
- Opłucz, odetnij głowę, ogon i płetwy.
- Karpia pokrój na porcje, skrop sokiem z cytryny, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Głowę, ogon, płetwy i obrane warzywa zalej litrem zimnej wody.
- Całość zagotuj, usuń szumowinę, dodaj przyprawy, gotuj na małym ogniu 30-40 minut.
- Wywar przecedź przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą, wystudź.
- Do zimnego wywaru włóż porcje ryby, zagotuj na niedużym ogniu.
- Potem zmniejsz płomień i gotuj rybę powoli jeszcze 15-20 minut, koniecznie uważaj, by się nie rozpadła.
- Zestaw z ognia, wystudź w wywarze.
- Porcje ryby ostrożnie wyjmij, usuń z nich ości.
- Ułóż na półmisku, obłóż dekoracyjnie pokrojoną marchewką.
- Wywar ponownie przecedź, dodaj do niego namoczoną żelatynę i podgrzej go, aby się rozpuściła.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wystudź.
- Zimnym, tężejącym wywarem zalej porcje ryby.
- Odstaw do zastudzenia.
Poznaj więcej inspiracji na wigilijne dania:
Paszteciki z kapustą i grzybami – przepis
Pierogi z makiem – przepisTradycyjne pierniczki na kilka sposobów