Karp w galarecie. Zobacz przepis na tradycyjne wigilijne danie

Karp w galarecie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole: w końcu chyba nikt nie wyobraża sobie bez tej potrawy świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste.
/ 09.12.2019 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Karp w galarecie. Zobacz przepis na tradycyjne wigilijne danie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • duży karp lub ok. 1,5 kg filetów,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • 2 cebule,
  • kawałek selera,
  • 2 liście laurowe,
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
  • łyżka żelatyny,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • mielony pieprz.
Przygotowanie:

Smak karpia w galarecie znają chyba wszyscy. To tylko jeden ze sposobów na to, jak przyrządzić karpia, ale z pewnością jeden z najczęściej spotykanych, a do tego najbardziej ulubionych. Chociaż to danie wydaje się trudne i pracochłonne, wcale takie nie jest! Jak przygotować karpia w galarecie?

  1. Rybę spraw, usuń łuski.
  2. Opłucz, odetnij głowę, ogon i płetwy.
  3. Karpia pokrój na porcje, skrop sokiem z cytryny, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  4. Głowę, ogon, płetwy i obrane warzywa zalej litrem zimnej wody.
  5. Całość zagotuj, usuń szumowinę, dodaj przyprawy, gotuj na małym ogniu 30-40 minut.
  6. Wywar przecedź przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą, wystudź.
  7. Do zimnego wywaru włóż porcje ryby, zagotuj na niedużym ogniu.
  8. Potem zmniejsz płomień i gotuj rybę powoli jeszcze 15-20 minut, koniecznie uważaj, by się nie rozpadła.
  9. Zestaw z ognia, wystudź w wywarze.
  10. Porcje ryby ostrożnie wyjmij, usuń z nich ości.
  11. Ułóż na półmisku, obłóż dekoracyjnie pokrojoną marchewką.
  12. Wywar ponownie przecedź, dodaj do niego namoczoną żelatynę i podgrzej go, aby się rozpuściła.
  13. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem  z cytryny, wystudź.
  14. Zimnym, tężejącym wywarem zalej porcje ryby.
  15. Odstaw do zastudzenia.

Poznaj więcej inspiracji na wigilijne dania:
Paszteciki z kapustą i grzybami – przepis
Pierogi z makiem – przepisTradycyjne pierniczki na kilka sposobów

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)