Składniki:
- 125 g ciastek kruchych lub herbatników,
- 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie),
- 3 łyżki masła,
- 4 łyżki kakao,
- 3 łyżki cukru rozpuszczonego w 3 łyżkach gorącej wody,
- kilka kropel cytryny.
Przygotowanie:
Zaletą przepisu na ciasto czekoladowe z ciastek jest to, że możesz je modyfikować - my proponujemy wersję z herbatnikami, ale możesz zastosować płatki kukurydziane, ryż preparowany, dodać bakalie lub jagody goji.
- W rondelku na małym ogniu rozpuść masło, kakao, cukier, wodę i cytrynę. Odstaw do ostudzenia.
- Przygotuj keksówkę o boku 20 cm lub formę do ciasta o średnicy 15 cm. Wyłóż papierem do pieczenia.
- Połam ciastka na drobne kawałki i wrzuć je do miski.
- Do ciastek wlej syrop z rondelka oraz ew. rodzynki czy inne dodatki. Niech ciastka pokryje czekoladowa masa.
- Łyżką przekładaj masę do keksówki i wyrównaj ją, by była jak najbardziej płaska (tu może się przydać pomoc dziecięcej dłoni).
- Całość przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstaw do lodówki.
- Schładzaj co najmniej godzinę, a przed podaniem pokrój w paski.
Słodkości i słodycze: Pączki serowe w wersji mini z twaroguCiasto bananowe z orzechami i cynamonemMniam! Kopiec kreta, który zrobisz w 25 minut