Grzyb siniak to zwyczajowa nazwa grzyba z rodziny borowikowatych - borowika ponurego. Nazwa gatunku wzięła się od tego, że po dotknięciu, grzyb delikatnie sinieje, a z czasem plamy stają się coraz ciemniejsze.
Spis treści:
- Jak wygląda grzyb siniak?
- Czy siniaki są jadalne?
- Grzyb siniak - występowanie
- Grzyb siniak a piaskowiec modrzak
Jak wygląda grzyb siniak?
Jest niezwykle podobny do borowika szatańskiego, który jak wiemy, jest trujący. Borowik ponury ma kapelusz w brązowawym lub oliwkowym odcieniu i gładkiej, nieco zamszowej strukturze. Jego średnica waha się od 5 do 20 centymetrów.
Trzon ma od od 5 do 15 centymetrów. Jego podstawa ma czerwoną barwę, a pozostała część jest żółta lub pomarańczowa. Na trzonie występuje siateczka o podłużnych oczkach.
Dzięki temu, że grzyb sinieje, można odróżnić go od innych gatunków.
Czy grzyby siniaki są jadalne?
Odpowiedź nie jest jednoznaczna. W postaci surowej, borowik ponury jest trujący (ma w swoim składzie silne toksyny, jak betainę czy inwolutynę). Objawami zatrucia najczęściej są nudności, wymioty, bóle brzucha.
W niektórych krajach borowik ponury jest spożywany po długiej obróbce cieplnej. W żadnym wypadku nie można go łączyć z alkoholem.
Grzyb siniak - występowanie
Grzyb siniak nie jest zbyt popularny w Polsce. Rośnie na podłożu wapiennym zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych, w pobliżu buków, jodeł i dębów.
Znaleźć go można od czerwca do października. Występuje nie tylko w Europie, ale również w Australii, Ameryce Północnej i Japonii.
Grzyb siniak a piaskowiec modrzak
Borowik ponury to nie jedyny siniejący pod wpływem dotyku grzyb. Podobnie zachowuje się również piaskowiec modrzak - grzyb z rodziny piaskowcowych. Ten jednak znacząco różni się od borowika ponurego.
Ma biały lub żółtawy miąższ, który po dotknięciu staje się intensywnie niebieski. Kapelusz ma jasny, beżowy odcień, a jego średnica osiąga nawet 12 cm średnicy. Występuje od czerwca do października.
Różnicą jest również to, że piaskowiec modrzak jest grzybem jadalnym chociaż nie ma oszałamiających walorów smakowych. Może być używany do zup, sosów i suszenia.
W Polsce jest dość rzadki, a przez swoje sinienie nie jest zbyt chętnie zbierany. Nie da się go również pomylić z żadnym innym gatunkiem.
fot. Piaskowiec modrzak/Adobe Stock, PIXATERRA
Czytaj także:
Jak pasteryzować grzyby?
Czy dzieci mogą jeść grzyby?
Ile kalorii mają grzyby?