Tort z kremem kokosowym - przepis

Torcik kokosowy z kremem na bazie budyniu waniliowego posmakuje każdemu, kto go skosztuje. Sprawdź nasz przepis!
/ 31.05.2013 08:21
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 210 min
Ilość kalorii: 380 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Biszkopt:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny

Krem:

  • 6 jajek
  • budyń waniliowy
  • 1/2 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • szklanka kremówki
  • usztywniacz do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Cukier utrzyj z jajkami oraz 3 łyżkami ciepłej wody. Dodaj skórkę cytrynową. Do masy przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wlej do foremki ciasto. Piecz ok. 40 minut (190 st.).
  2. Przygotuj krem do tortu: żółtka wymieszaj z budyniem oraz 3 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotuj z 1/2 cukru, wlej masę żółtkowo-budyniową, zagotuj. Do gorącego budyniu dodaj ubitą na sztywno pianę z białek z resztą cukru. Szybko wymieszaj i odstaw z ognia. Masę ostudź.
  3. Biszkopt przetnij w poprzek na 3 blaty. Przełóż je kremem. Chłodź 2 godziny. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem do śmietany. Śmietaną obłóż ciasto, obsyp wiórkami kokosowymi.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA