Awokado - walory zdrowotne

Awokado to specyficzny owoc. Jego miąższ ma ciekawą, tłustą konsystencję, dlatego też nie bez powodu jest nazywany „maślanym owocem”. Zawiera bowiem bardzo dużo tłuszczów nienasyconych, przez co jego wartość energetyczna jest naprawdę wysoka. Dawniej był cennym uzupełnieniem prowiantu na czas podróży i w pewnym stopniu substytutem mięsa.
/ 28.05.2013 06:53

Awokado to specyficzny owoc. Jego miąższ ma ciekawą, tłustą konsystencję, dlatego też nie bez powodu jest nazywany „maślanym owocem”. Zawiera bowiem bardzo dużo tłuszczów nienasyconych, przez co jego wartość energetyczna jest naprawdę wysoka. Dawniej był cennym uzupełnieniem prowiantu na czas podróży i w pewnym stopniu substytutem mięsa.

Z awokado pozyskiwany jest także olej, który najbardziej jest powszechny w krajach basenu Morza Śródziemnego. U nas jeszcze nie jest aż tak popularny, ale warto go wypróbować i wdrożyć do swojej diety.

Awokado – walory zdrowotne

Fot. Depositphotos

Awokado pod lupą:
Wartość energetyczna w 100g: 160-170kcal
Zawartość tłuszczu: około 15g
Zawartość węglowodanów: około 2g
Zawartość białka: około 2g.


Bomba witaminowa
Awokado jest źródłem witamin: C, E, K i z grupy B (w tym kwas foliowy). Zawiera też karoteny (barwnik), pierwiastki, jak potas i miedź, a także błonnik pokarmowy. Jest zatem wskazany jako uzupełnienie diety dla osób w okresie rekonwalescencji po chorobie, wzbogacenie kaloryczne posiłków u osób z niedowagą, u kobiet ciężarnych z uwagi na zawartość cennych witamin z grupy B, a także u chorych na cukrzycę, gdyż zawiera bardzo mało węglowodanów oraz u osób prowadzących zdrowy tryb życia.

Dzięki zawartości witaminy E, beta karotenu i kwasów tłuszczowych omega, pozwala na utrzymanie skóry w prawidłowym stanie. Ponadto pozostałe składniki jakie znajdują się w tym owocu mogą przyspieszać syntezę kolagenu, co pozytywnie wpływa na uelastycznienie skóry i sprawi, że będzie bardziej odporna na uszkodzenia. Z awokado wykonuje się także odżywcze maseczki do twarzy, a z oleju odżywki do włosów.

Domowe maseczki z awokado 

Awokado znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach. Można używać go zamiennie jako masła, a także dodawać do rozmaitych past i sosów. Nadaje im ciekawy smak i atrakcyjny kolor. Zapraszamy do wypróbowania przepisów z awokado w roli głównej, które znajdziecie w naszej kuchni!

Chłodnik z awokado

Koktajl z awokado 

Potrawy z awokado