Awokado - egzotyczny kuzyn gruszki

Zwane również smaczliwką lub owocem maślanym dla większości z nas z owocami nie ma nic wspólnego. Ale w rzeczywistości pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej roślina klasyfikowana jest właśnie jako daleki egzotyczny kuzyn gruszy.
/ 18.04.2008 23:55

Zwane również smaczliwką lub owocem maślanym dla większości z nas z owocami nie ma nic wspólnego. Ale w rzeczywistości pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej roślina klasyfikowana jest właśnie jako daleki egzotyczny kuzyn gruszy.

Aztekowie mieli słuszne podejrzenia, że awokado jest afrodyzjakiem – do dziś kuchnia walentynkowa jest pełna tych zielonych mięsistych okrągłości. Do Polski trafiła już dawno i coraz częściej gości na naszych stołach, choć wciąż jeszcze nie do końca wiemy, co z nią zrobić.

Zacznijmy jednak od zalet smaczliwki. Jej miąższ jest bardzo tłusty (ok. 30%), ale w odróżnieniu od frytek i kiełbasy nie szkodzi naszym kształtom. Wręcz przeciwnie, dzięki temu treściwemu „ciału” w awokado nagromadzone jest całe bogactwo dobroczynnych dla urody i zdrowia składników: pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karoteny a także kwas foliowy, potas, miedź i błonnik. Zdecydowanie zbawienny pokarm dla kobiet w ciąży, anemików, osoby cierpiące na zaburzenia układu pokarmowego, a także wyjątkowy witaminowy rarytas dla diabetyków ze względu na niski poziom cukru.

Wybierając owoce w supermarkecie patrzmy na skórkę – powinna być jędrna i błyszcząca, bez przebarwień. Zbyt miękkie mogą już w środku być przejrzałe, ale te o konsystencji kamienia będą potrzebować nawet tydzień, aby dojrzeć. Najlepiej, gdy da się palcami lekko ugnieść miąższ.

Gdy obierzemy awokado ze skórki warto wykorzystać jego cenny skład również zewnętrznie – pocierając wnętrzem skórek dłonie lub bardzo sucha cerę zafundujemy sobie wspaniałą odżywczą maseczkę!

W najprostszej postaci awokado kroimy po prostu na pół i podajemy z dodatkiem soku z cytryny jako przystawkę. Poza tym wkrajamy zielone paski do sałatek i miksujemy na puree z sokiem cytrynowym, czosnkiem, solą i pieprzem, aby otrzymać guacamole – słynny meksykański dip (idealny do surowych warzyw, wędlin, naleśników, chipsów a nawet chleba). Ciekawsze wersje tego przysmaku obejmują również siekane pomidory, cebulę, chili, mango czy ananasa.

Jak zwykle poniżej podajemy kilka ciekawych przepisów dla pasjonatów:

Pyszny koktajl witaminowy

  • 1 szklanka lodów waniliowych
  • ¼ szkl mleka
  • 150 g szkl świeżego awokado w kawałkach
  • 1 1/3 szkl mrożonych truskawek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej i cynamonu

Sposób przygotowania:

wrzucić awokado, lody, mleko i zmrożone truskawki do blendera
dodać miód, gałkę i cynamon
zmiksować na gładkie
podawać z bitą śmietaną i posypką z cynamonu

Pita z wołowiną i awokado

  • 350 g siekanej wołowiny
  • 1 cebula
  • ¼ szkl świeżej bazylii
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • ½ szkl naturalnego gęstego jogurtu
  • 1 awokado
  • 1 sałata lodowa
  • 3 chlebki pita
  • sól, pieprz, paryka w proszku
  • 1 łyż. koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Podsmażyć na oleju cebulę, dodać mięso i smażyć ok. 10 minut, doprawić solą, pieprzem, papryką i koncentratem. W miseczce zmieszać chrzan, z jogurtem i bazylią
na liście sałaty wykładać mieszankę jogurtową i wołowinę i zawijać
do podgrzanych pit wkładać po plastrze awokado oraz roladki z sałaty z wołowiną