Kolejne osoby zmarły po zjedzeniu grzybów. „Selekcja naturalna. Nie odróżniają kani od muchomora, a pchają się do lasu”

Śmierć po zjedzeniu grzybów fot. Adobe Stock
W Poznaniu zmarły 4 osoby, które kupiły na lokalnym targu grzyby.
Edyta Liebert / 04.10.2020 08:43
Śmierć po zjedzeniu grzybów fot. Adobe Stock

Apetyt na dania z grzybów nie słabnie, dlatego należy uważnie podchodzić do zakupów od tzw. grzybiarzy, którzy myślą jedynie o zarobku. w Poznaniu zmarły 4 osoby, które kupiły od sprzedawcy na targu „kanie”. W rzeczywistości były to muchomory.

Zatrucie grzybami ma wyjątkowo perfidny przebieg - po kilku godzinach żołądkowo-jelitowej katorgi ofiara muchomora myśli, że dolegliwości przeszły. w rzeczywistości trująca substancja zajmuje kolejne komórki organizmu. Pacjent umiera po ok. 2 dobach od skosztowania trującego grzyba, którego podobno są w stanie rozpoznać nawet dzieci. Czy na pewno?

W social mediach pojawiła się informacja o zgonie 4 mieszkańców Poznania, które zaufały sprzedawcy grzybów i bezwiednie kupili od niego „świeżo zebrane kanie”. W rzeczywistości były to dorodne muchomory sromotnikowe. Wielu dorosłych wciąż kojarzy nazwę „muchomor” jedynie z czerwonym kapeluszem w białe kropki i darzy zbyt dużym zaufaniem przydrożnych handlarzy. Młode muchomory sromotnikowe przypominają wyglądem inne jadalne grzyby. Mogą być pomylone m.in. z gąską zieloną, gołąbkiem zielonkawym czy nawet czubajką kanią.

 

Grzybiarz twierdzi, że zbierał z kolegą gąski zielonki. To co zebrali rano dali dwóm siostrom. Popołudniowy zbiór sprzedali 70 latce i jej synowi. Obaj także jedli grzyby. Po przesłuchaniu zwolnieni. Akta idą do Prokuratury - czytamy na Twitterze rzecznika prasowego poznańskiej policji.

„Selekcja naturalna” - piszą internauci

Wniosek nasuwa się sam: Polacy chętnie kosztują grzybów i wybierają się do lasu na grzybobranie, ale nie znają się na gatunkach, odmianach czy ich występowaniu. Warto chociaż przypomnieć podstawowe zasady zbierania grzybów, które uchronią amatorów przed śmiercią.  

Więcej na temat: Przerażające znalezisko z polskich lasów zwane „palcami umarlaka”Jak prawidłowo obierać grzybyPrzetwory z grzybów - baza przepisów

Tagi: grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA