Próchnilce fot. Wikipedia

Przerażające znalezisko z polskich lasów. Mówią o nich „palce umarlaka”

Próchnilce, przypominające palce martwego człowieka, mogą przerazić leśnych spacerowiczów. Zwłaszcza o zmierzchu.
/ 30.09.2020 10:46
Próchnilce fot. Wikipedia

W sezonie grzybowym w mediach społecznościowych pojawiają się co jakiś czas zdjęcia dość nietypowego gatunku, który może przyprawić o zawał serca o zmroku. Mowa o tzw. „palcach umarlaka”, czyli grzybach rosnących na terenie całego kraju. Czym są i czy są jadalne?

Co to są „palce umarlaka”?

„Palce umarlaka” to pospolita nazwa próchnilca maczugowatego. Może przybierać różne kształty - od bulwy do podłużnego walca. Próchilec jest wysoki na 3-10 cm. 

Xylaria polymorpha najczęściej wygląda jak palec martwej osoby, co może naprawdę przerazić spacerowiczów w lesie. Grzyb ma zwykle czarny, ciemnoszary lub brązowy kolor z jaśniejszą końcówką. Miąższ grzyba jest z kolei biały. 

To nie nowy horror klasy B, a scena prosto z Nadleśnictwa Zamrzenica - napisały niedawno Lasy Państwowe na Twitterze 

Czy próchnilec jest jadalny?

Grzyby z gatunku próchnilca są powodem, przez który próchnieje drewno, skąd po części jego nazwa. W lasach pojawia się najczęściej jesienią na pniakach powalonych drzew, zwłaszcza buku i dębu. Często też znajduje swojego „żywiciela” pod ziemią, przez co daje wrażenie paluchów wystających ze ściółki. To chyba najbardziej przerażająca forma tego grzyba.

Dla wszystkich grzybowych smakoszy mamy jednak złą wiadomość. Próchnilce nie są jadalne, a ich spożycie może powodować poważne problemy gastryczne i zdrowotne. 

Zobacz też:
Grzyby solone - przepis na grzyby w solance i konserwowane solą na sucho
Jak obierać grzyby? Zobacz, jak oczyścić grzyby krok po kroku.
Od kiedy można dawać dzieciom grzyby? Specjalista wyjaśnia