studentka dietetyki

Studiuje na kierunku dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Interesuje się żywieniem sportowców, dietetyką pediatryczną oraz współpracą dietetyczną z osobami chorymi na cukrzycę.

Pregoreksja – „nowa moda z Ameryki”
Pregoreksja – „nowa moda z Ameryki”6 lat temu
Pregoreksja jest to zaburzenie psychiczne, nie objęte do tej pory w kryteriach ICD-10, polegające na świadomym zaburzeniu odżywiania, pojawiające się w czasie ciąży. Często nazywana nową odmianą anoreksji. Czytaj więcej
Siemię lniane – niedoceniany produkt spożywczy
Siemię lniane – niedoceniany produkt spożywczy6 lat temu
Siemię lniane, albo inaczej – nasiona lnu zwyczajnego to zdecydowanie niedoceniany przez polskich konsumentów produkt spożywczy. Dodawany do potraw, spożywany w postaci naparów czy stosowany zewnętrznie wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, chorób skórnych czy układu krążenia. Jak wygląda i jakie jeszcze właściwości posiada siemię lniane? Czytaj więcej
Ładunek glikemiczny – jak go wyliczyć?
Ładunek glikemiczny – jak go wyliczyć?6 lat temu
Ładunek glikemiczny jest bardzo przydatny osobom chorującym na cukrzycę, pomaga im w odpowiednim doborze produktów, które włączają do swojej diety. Sprawdź, czym jest ładunek glikemiczny i jak się go oblicza? Czytaj więcej
Indeks glikemiczny – jak to się „je”?
Indeks glikemiczny – jak to się „je”?6 lat temu
Indeks glikemiczny jest pojęciem, które zna każda osoba chora na cukrzycę, gdyż ma on ogromne znaczenie przy planowaniu posiłku dla osób chorujących na cukrzycę. Ale czy każdy wie, na czym on polega i jak się do niego zabrać? Czytaj więcej