Składniki:
- 0,5 kg maku
- 0,85 l mleka
- 200 g cukru + 3 łyżki
- 250 g masła
- 100 g drożdży
- 10 jajek
- 300 g bakalii wg uznania
- łyżeczka aromatu migdałowego
- 1 kg mąki
- 16 g cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Mak sparz we wrzątku, a później gotuj w mleku (do gotowania potrzeba 0,5 litra, resztę odlej) aż będzie miękki.
2. Mak pozostaw w mleku (najlepiej na kilka godzin lub całą noc).
3. Przemiel mak dwukrotnie, np. maszynką do mielenia mięsa.
4. Utrzyj masło z cukrem i 5 żółtkami.
5. Masę dodaj do maku.
6. Bakalie pokrój na małe kawałki.
7. Do masy makowo-maślanej dodaj pokrojone bakalie i olejek migdałowy.
8. Z 10 białek ubij sztywną pianę.
9. Dodaj pianę do masy makowej.
10. Drożdże posyp cukrem (3 łyżeczkami) i odstaw w ciepłe miejsce.
11. Mąkę wymieszaj z cukrem waniliowym. Gdy drożdże zaczną się "spieniać", dodaj je do mąki, dodaj również 5 żółtek i mleko.
12. Wyrób ciasto na gładką masę.
13. Podziel ciasto na 6 porcji, rozwałkuj.
14. Na rozwałkowane fragmenty ciasta nakładaj masę makową, zostawiając brzegi wolne.
15. Zwijaj makowce w rolady.
16. Każdą roladę owiń papierem do pieczenia.
17. Ułóż zawinięte papierem makowce w blaszce.
18. Piecz przez ok. 35-40 minut w temperaturze 200 stopni C.