Składniki:
- 900 g sera twarogowego
- 1,5 szklanki cukru
- 17 białek
- 20 dag masła
- cukier wanilinowy
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki kaszy manny
- 6 dag rodzynek
- 6 dag orzechów włoskich albo laskowych
- 3 dag suszonych moreli
- 7 żółtek
Polewa:
- 6 dag gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
- szklanka cukru
- kieliszek rumu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Biszkoptowego sernika nie przygotowujemy raczej na co dzień - do jego przygotowania potrzeba aż 17 białek i 7 żółtek! Pomimo tego, warto upiec go chociażby raz do roku - ten smak jest prawdziwą esencją świąt!
- Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości.
- Twaróg zmiel razem z ziemniakami.
- Żółtka utrzyj z cukrem, stopniowo dosypywanym cukrem waniliowym i miękkim masłem.
Ciasto kajmakowo-miodowe - przepis
- Dodaj ser, mąkę, proszek do pieczenia.
- Stopniowo dodaj bakalie, ciągle mieszając.
- Ubij białka i wymieszaj z masą serową, aż do połączenia. Nie mieszaj zbyt długo.
Piernik - przepis Ani Starmach
- Przełóż do wysmarowanej tortownicy.
- Piecz przez około 60 minut w 200°C.
- Po ostudzeniu przygotuj polewę.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Ciasto z herbatników bez pieczenia
- Śmietankę zagotuj razem z cukrem, wlej do roztopionej czekolady.
- Wymieszaj, wlać rum.
- Przygotowaną polewą polej sernik.