Sernik biszkoptowy świąteczny - przepis składniki i przygotowanie

Na Boże Narodzenie z pewnością przygotowujesz sernik: w tym roku wypróbuj ten biszkoptowy!
Weronika Kwaśniak / 18.11.2016 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik biszkoptowy świąteczny - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 14
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 550 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 900 g sera twarogowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 17 białek
  • 20 dag masła
  • cukier wanilinowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 6 dag rodzynek
  • 6 dag orzechów włoskich albo laskowych
  • 3 dag suszonych moreli
  • 7 żółtek

Polewa:

  • 6 dag gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • szklanka cukru
  • kieliszek rumu (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Biszkoptowego sernika nie przygotowujemy raczej na co dzień - do jego przygotowania potrzeba aż 17 białek i 7 żółtek! Pomimo tego, warto upiec go chociażby raz do roku - ten smak jest prawdziwą esencją świąt!

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości.
  2. Twaróg zmiel razem z ziemniakami.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem, stopniowo dosypywanym cukrem waniliowym i miękkim masłem.

Ciasto kajmakowo-miodowe - przepis

  1. Dodaj ser, mąkę, proszek do pieczenia.
  2. Stopniowo dodaj bakalie, ciągle mieszając.
  3. Ubij białka i wymieszaj z masą serową, aż do połączenia. Nie mieszaj zbyt długo.

Piernik - przepis Ani Starmach

  1. Przełóż do wysmarowanej tortownicy.
  2. Piecz przez około 60 minut w 200°C.
  3. Po ostudzeniu przygotuj polewę.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Ciasto z herbatników bez pieczenia

  1. Śmietankę zagotuj razem z cukrem, wlej do roztopionej czekolady.
  2. Wymieszaj, wlać rum.
  3. Przygotowaną polewą polej sernik.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA