Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,2 kg schabu środkowego bez kości
- 20 dag suszonych śliwek bez pestek
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 gałązki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na schab ze śliwką!
- Schab natrzyj roztartym z solą czosnkiem, pieprzem i majerankiem.
- Odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Śliwki zalej winem i odstaw na godzinę.
- W schabie zrób wzdłuż trzy głębokie nacięcia.
- Włóż w nie śliwki.
- Mięso obsmaż na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
- Przełóż do brytfanny, podlej winem, dodaj gałązki rozmarynu.
- Piecz około 90 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po upieczeniu pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku.