Chociaż sałatka śledziowa to przede wszystkim danie na Wigilię, równie często jemy ją w ciągu roku. Taką przekąskę można przyrządzić na wiele sposobów. Śledzie świetnie komponują się z różnymi dodatkami - idealnie będą smakować zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Do sałatki śledziowej najczęściej dodajemy jabłko, cebulę, ogórka kiszonego i rodzynki, ale to wcale nie są jedyne pomysły na apetyczne składniki tej potrawy. Zobacz nasze pomysły!
Sałatka śledziowa o smaku piernikowym
To dość nietypowy pomysł na sałatkę. Zapewniamy jednak, że taka kompozycja smakowa skradnie serca wszystkich! Oto składniki na sałatkę śledziowo-piernikową:
- 600 g filetów śledziowych,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- 6 goździków,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- kawałek cynamonu,
- kilka kromek pumpernikla,
- 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich,
- 5 łyżek miodu,
- łyżka przyprawy do piernika,
- opcjonalnie: posiekana natka pietruszki.
Jak zrobić sałatkę śledziową o smaku piernikowym? Śledzie umyj. Olej zagotuj z octem, zielem angielskim, goździkami i cynamonem, wystudź. Śledzie pokrój na kawałki, zalej przygotowaną i przestudzoną marynatą, wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Pokrusz drobno pumpernikiel, wymieszaj go z posiekanymi orzechami, miodem i przyprawą do piernika. Powstanie apetyczna posypka. Śledzie osącz, przełóż na talerz, połącz z posypką, oprósz natką.
Klasyczna sałatka śledziowa z porem i jabłkiem
Sałatka śledziowa świetnie smakuje również z jabłkiem i porem. Oto składniki:
- 400 g filetów śledziowych,
- 1 jabłko,
- 1 por,
- 2 łyżki majonezu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru,
- koperek.
Jak zrobić klasyczną sałatkę śledziową? Śledzie umyj i osusz, pokrój na kawałki. Jabłko pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Pora pokrój. Majonez wymieszaj ze śmietaną i z musztardą, przypraw pieprzem, cukrem i szczyptą soli. Wymieszaj, aż powstanie aksamitny sos. Śledzie połącz z jabłkiem i porem, polej sosem. Przed podaniem schłódź i posyp posiekanym koperkiem.
Zobacz więcej przepisów na sałatki