Tradycyjna kutia to kutia ukraińska

Kutia
Świętem, które zdecydowanie najbardziej kojarzy nam się z kultywowaniem rodzinnych i narodowych tradycji jest niewątpliwie Boże Narodzenie. Wiąże się z nim jedna z najlepiej rozpoznawalnych potraw kuchni ukraińskiej, która na stałe wrosła w polskie menu wigilijne w niektórych domach. Mowa tu o kutii. Zobacz jak ją przygotować.
/ 31.05.2012 23:45
Kutia

Polecamy także: Jak zrobić dobry barszcz ukraiński?

Potrawa znana jest także na Białorusi oraz Litwie. W Polsce to głównie okolice Białego Stoku i Dolny Śląsk. Danie jest mieszanką maku, pszenicy, bakalii oraz miodu. Popularne są również takie dodatki jak orzechy, czy rodzynki. Z nieco inną wersją możemy spotkać się na Białorusi. Tamtejsza kutia zamiast pszenicy może zawierać  ryż lub kaszę jęczmienną.

Prawdziwa ukraińska kutia:

Skład: ¼ kg pszenicy (łuskanej), 0,3 kg maku, szklanka miodu, mleko, orzechy, rodzynki, suszone owoce (morele, figi)

Sposób przygotowania: Gotujemy pszenicę aż stanie się miękka. Gdy woda będzie wyparowywać – należy jej dolać.  Mak gotujemy w mleku po czym mielemy w maszynce około dwóch, trzech razy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki. Podajemy w formie schłodzonej.

Zobacz również: Jak zrobić tartę z figami?

Redakcja poleca

REKLAMA